NOVINARKA KOJOJ PRIJETE SILOVANJEM “Ateistički stavovi u BiH nisu dobrodošli”

Sarajevska novinarka Lejla Čolak, kojoj su upućene stravične prijetnje zbog stavova o nikabu, rekla je za “EuroBlic” da ateistički stavovi i mišljenja koja se na bilo koji način izdvajaju iz prosjeka i mase u BiH nisu dobrodošli.

 

– Potrebno je razlikovati uvrede, kritike, pa čak i psovke s pozivom na silovanje, javni linč i ubijanje. Ovaj slučaj ima posebnu težinu budući da su prijetnje stigle od pripadnika Oružanih snaga BiH. Slučaj je prijavljen policiji i Oružanim snagama BiH – pojasnila je Čolakova za naš list.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Mirza Džidić, koji je pozivao na silovanje Lejle Čolak novinarke portala “KLIX” ostaće bez posla. Potvrdili su ovo za “EuroBlic” izvori iz Ministarstva oružanih snaga BiH, koji ističu da su zgroženi Džidićevim ponašanjem. Zamjenik ministra obrane BiH Boris Jerinić rekao nam je da će generalni inspektorat ispitati ovaj slučaj.

– Ako se utvrdi da je Džidić pozivao na silovanje novinarke, on će dobiti otkaz. Takvi ljudi nam ne trebaju u Oružanim snagama – ističe Jerinić.

Podsjetimo, novinarka Čolak je proteklih dana objavila status na svom profilu na “Facebooku” gdje je kritizirala nošenje burke i vjerskih obilježja.

– Vjera bi trebala biti ono čovjekovo najitimnije, baš kao i njegova seksualnost. Zadrži je za sebe i svoje istomišljenike. Ne nameći je drugima – navedeno je između ostalog na statusu od Čolak.

Nakon objavljivanja ovog statusa počela je dobivati prijetnje i uvrede u kojima se posebno istaknuo Džidić.

On je na “Facebooku” napisao: “Ima li kakav dobrovoljac da siluje lijepu Lejlu, osobno ću ga isplatiti ??? Zainteresirani neka se javi u privatnu poruku. “Nakon objavljivanja ove skandalozne poruke neki od njegovih prijatelje su ga podržali. Tako je Sabina Salković napisala da je treba politi benzinom i zapaliti, a Erna Potter Selimović da kada muškarci završe sa silovanjem, da je žene mogu gaziti automobilom.

Ubrzo su uslijedile brojne reakcije, poslije čega je Džidić napisao ispriku i izbrisao svoj profil sa “Facebooka”. On je napisao da je ljut zato što se nalazi u vremenu kada je Islam na udaru svjetskih sila i da se stavlja na posljednje mjesto.

 

Udruženje BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinara javno poziva FUP, njenu jedinicu za borbu protiv cyber kriminala da hitno istraže i sankcioniraju prijetnje i poziv na silovanje novinarke Lejle Čolak.

– Ove prijetnje zahtijevaju hitnu reakciju policije i privođenje tri osobe koje su dovele u pitanje pravo na život, osobnu sigurnost i dostojanstvo Čolak – navode iz ovog udruženja.

(4)

NOVINARKA KOJOJ PRIJETE SILOVANJEM “Ateistički stavovi u BiH nisu dobrodošli”

| Apel za pomoć, FOTO, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-