OVA ČETVORKA HOĆE DA DOSKOČI TRAMPU: EU, Kina, Rusija i Iran rade na posebnim merama, predsednik SAD može samo da se duri

Kako bi zaobišle sankcije koje su SAD nametnule Teheranu, Evropska unija, Kina, Rusija i Iran su počele da rade na posebnim merama.

 

 

SAD žele da Irance prisile da pregovaraju o novom nuklearnom sporazumu nakon što su odbacile sporazum iz 2015. godine. Evropske diplomate se nadaju da će predloženim merama, nazvanim “vozilo za specijalne namere” (SPV) uspeti da ubede Iran da ostane u nuklearnom sporazumu u nadi da će spasti svoju ekonomiju, navodi Gardijan.

 

Govoreći na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku, šefica EU za spoljne poslove Federika Mogerini izjavila je da je SPV dizajniran da olakša plaćanja vezana za iranski izvoz – uključujući naftu – i uvoz, sve dok firme legitimno posluju po zakonima EU. Cilj je da SPV bude dostupan ne samo preduzećima EU već i drugim, dodala je ona.

 

Preostali potpisnici iranskog nuklearnog sporazuma – Francuska, Nemačka, Britanija, Rusija i Kina su u zajedničkom saopštenju u ponedeljak navele da rade na mehanizmu sa ciljem “pomaganja ekonomskih operatera koji se bave legitimnim poslovanjem sa Iranom”, preneo je CNBC.

 

 

U svom obraćanju generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, iranski predsednik Hasan Rohani naglasio je nastavak posvećenosti Teherana sporazumu i optužio SAD da teraju druge zemlje da krše nuklearni sporazum.

 

 

“Suočavanje sa multilateralizmom nije znak snage. Umesto toga, to je simptom slabosti intelekta. To pokazuje nesposobnost u razumevanju složenog i međusobno povezanog sveta “, rekao je Rohani.

 

kurir.rs

(311)

OVA ČETVORKA HOĆE DA DOSKOČI TRAMPU: EU, Kina, Rusija i Iran rade na posebnim merama, predsednik SAD može samo da se duri

| Slider, Vijesti |
About The Author
-