DRAGAN BJELOGRLIĆ: Besmisleno je da između Srbije i BiH postoji granica, a nema je između Francuske i Italije!

U intervjuu za “Dnevni avaz” Bjela je pričao o društvenom sustavu te o tome koje je ključno pitanje mlađih generacija, a priznao nam je da sebi nikad nije mogao odgovoriti zašto postoje granice između zemalja u našoj regiji.

 

 

Serija prikazuje Balkan prošlog stoljeća kao prostor u kome se križaju visoka politika, lokalni interesi, kapital i kriminal.

 

Da, politički utjecaji vjetrovi koji pušu s različitih strana. Otprilike je i danas tako. Taj usud Balkana, prvo jedna ogromna netolerancija, zapravo je naš problem sukob malih razlika.

 

Faktički, ako pogledamo, mi bismo na Balkanu vjerojatno mogli živjeti kao jedan narod, iz kojem je s
vremenom, povijesni, nastalo nekoliko naroda.

 

Tu su uglavnom vjerske podjele, onda kulturološke i političke. Sukob malih razlika djeluje kao nešto
lako PREMOSTIVO, a ustvari, kada bi se nekako racionalno spustila lopta, vidjeli bismo sve to može prevladati vrlo lako, ali nekako nam to ne uspijeva čitav jedan vijek.

 

Zapravo ti sukobi malih razlika postaju konstanta življenja i oni se prenose s generacije na genraciju, nekako se optimizam koji nosim u sebi, zbog svega toga, gasi i neću reći da dižem ruke, ali postajem svjestan da će biti potrebno mnogo godina da prođe, mnogo mudrosti i hrabrih odluka da se sukobi, eventualno, riješe jednom zauvijek.

 

U jednom intervjuu kazali ste da niste znali odgovoriti na pitanje svoje kćerke: “Hoće li nas uvijek primitivci voditi?”

 

Da. Ona je sama dala sebi odgovor i drago mi je da je kćerka odličan student i bar za sada vidim da želi boriti za svoju budućnost na ovim prostorima.

 

Jedan od najvećih problema s kojima se region suočava je odlazak mladih ljudi, koji ne odlaze zbog siromaštva nego zbog toga što gube vjeru da će ovdje ikad biti normalno i prosto kao mladi ljudi ne žele svoj život provedu baveći se nekim iracionalnim stvarima i živjeti u svijetu
mržnje i sukoba.

 

Oni bježe od primitivizma. Zna ona da Knez Mihailova nikad neće biti kao Kerntner štrase u Beču, i zna da nikad neće imati plaću kao u Švicarskoj ili Engleskoj, i nema problem s tim, ali ima problem kada vidi da primitivci zauzimaju glavna mjesta i odlučuju o našim sudbinama.

 

E, s tim se teško miri čovjek koji želi nešto od svog života, koji je obrazovan i osviješten. Mi nećemo da se uhvatimo u koštac s primitivizmom nego on danas postaje model i to je najveći problem.

 

Prosto je, što si beskrupulozniji, imaš veće šanse da uspiješ ovdje, a ako si fin, normalan i uljudan, onda su ti manje šanse. To je ono što je velika opasnost i to je ono što ne slute političari. Taj odljev mozgova je godinama problem, ali on ne da se ne zaustavlja nego traje. To me zabrinjava.

 

Pokazujete li pred djecom tu zabrinutost?

 

Pokušavam im pričam bolju stranu, da im objasnim, tjeram ih da idu, obiđu bivšu Jugoslaviju, da upoznaju nove ljude i da shvate da je to srdačan i normalan svijet, koji je, po meni, dominantan.

 

Ja imam problem da u stvarnom životu ne osjećam ono što vidim u informativnim emisijama, ja to samo u “Dnevniku” vidim, i u govorima političara.

 

E, to je apsurd u kojem živimo. Sigurno nećemo ponovo biti jedna država, ali moramo naći model da ovo funkcionira kao jedan prostor, jer je besmisleno da između Srbije i BiH postoji granica, a nema je između Francuske i Italije.

 

To, zaista, ne razumijem. Suludo mi je da, da bih ušao u BiH, čekam dva sata u redu, zaista glupost.

 

Izvor: Kurir.rs/Avaz

(261)

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Besmisleno je da između Srbije i BiH postoji granica, a nema je između Francuske i Italije!

| Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-