TINEJDŽERKA KOJA JE ZALUDJELA REGION: Niko ne zna da Luna Đogani pati od ove bolesti

Cijeli region bruji o Luni Đogani i njenom ponašanju u rijalitiju, ali rijetko ko zna da ova tinejdžerka od rođenja pati od jedne bolesti.

 

 

Lunina majka, Anabela Atijas jednom prilikom otkrila je da je njena kćerka rođena sa anomalijom bešike, zbog čega je već kao beba okarakterisana kao bubrežni bolesnik. Zbog toga su, kako je rekla, prve dvije godine Luninog života provele u bolnici.

 

Prof. dr Zoran Radojičić, specijalista dječije hirurgije i urologije iz Univerzitetske dječije klinike u Tiršovoj, objasnio je šta je zapravo urinarni refluks, od čega je Luna bolovala, i kako se liječi.

“Vezikoureterni refluks (VUR) je anomalija spoja bešike i mokraćovoda koja dovodi do vraćanja mokraće unazad prema bubregu. Normalno mokraća se ne vraća u tom pravcu. VUR je najčešće kongenitalno nastao ili je rezultat poremećene funkcije mokraćne bešike i veoma je česta anomalija, pogotovu kod djece koja imaju infekcije urinarnog trakta.

 

U opštoj populaciji je refluks prisutan oko 1 odsto, a kod djece sa infekciom urinarnog trakta oko 30 posto. Sam refluks se otkriva rentgenskim snimanjem bešike poslije ubacivanja kontrasta u bešiku. Funkcija bešike se procjenjuje na osnovu urodinamskih pregleda, a stepen oštećenja bubrega scintigrafskim metodama”, objašnjava prof. dr Radojičić.

 

Refluks je opasan jer u slučaju njegovog prisustva i infekcije urinarnog trakta postoji opasnost da dođe do oštećenja finog bubrežnog tkiva, onog tkiva koje prije svega radi prečišćavanje i filtraciju krvi, a u najtežim slučajevima može kao krajna posledica nastati bubrežna insuficijencija, odnosno skoro potpun prestanak rada bubreg, piše Kurir.rs.

(818)

TINEJDŽERKA KOJA JE ZALUDJELA REGION: Niko ne zna da Luna Đogani pati od ove bolesti

| Magazin, Slider, Šokantno, Zanimljivosti |
About The Author
-