OVO JE FASCINANTNO: Pogledajte kako hakirani spermiji ubijaju 87% stanica raka u 3 dana (VIDEO)

Nova istraživanja nastoje pokazati učinkovitost nevjerovatne metode: “hakirani” spermij omogućava prenos kemoterapije do stanica raka grlića maternice, gdje ih napada i ubija.

 

“Što ako se sperma (ejakulat) može upotrijebiti za “dostavu” lijekova protiv raka?”

 

To je upravo ono na čemu je radio tim Haifenga Xua na Institutu IFW Dresden, čija je studija objavljena u časopisu ACS Nano, 4. decembra 2017. godine. Naučnici su uspjeli manipulirati muškim gametama kako bi dostavili lijek u svrhu liječenja tumora cerviksa.

 

Postupak se sastoji od uvođenja lijeka putem “SpermBota” u spermu, poznatog kao doxorubicin (ili adriamicin). Ovaj lijek koji se uobičajeno koristi u kemoterapiji raka.

 

Ispitivanja su provedena u Petrijevoj zdjelici, u kojoj su modificirani spermiji otpušteni u prisutnosti tumora izvađenih iz cerviksa. Prema rezultatima, spermiji su “doplivali” do 87% stanica raka.

 

Kao što je prikazano na videu, objavljenom od strane naučnika, spermiji, koji su doplivali do tumora, prethodno su bili “upregnuti” s četiri mikro magnetska kraka, koja su im omogućila kretanje putem magneta.

 

Čim su se približili tumoru, četiri mikro magnetna traka su se otvorila i oslobodila lijek.

 

Svrha takvog postupka je izbjegavanje nuspojava kemoterapije: mučnina, povraćanje, gubitak apetita, proljev, anemija… Ono što je najvažnije, kemoterapija ima jedan glavni nedostatak, da u svom razornom radu ne razlikuje stanica raka i zdrave stanice.

 

Prema Haifeng Xuu, ova metoda može se koristiti za liječenje drugih bolesti povezanih s maternicom, poput endometrioze ili ektopičnih trudnoća.

 

Pogledajte video:

 

(Logično/SB)

(773)

OVO JE FASCINANTNO: Pogledajte kako hakirani spermiji ubijaju 87% stanica raka u 3 dana (VIDEO)

| FOTO/VIDEO, Porodica i zdravlje, Slider, Vijesti |
About The Author
-