NOVI DOGOVOR PUTINA I VUČIĆA: Tokom posete Moskvi predsednik Srbije ugovoriće kupovinu FLOTE MODERNIH HELIKOPTERA?!

Kupovina još šest transportnih helikoptera „mi-17“ biće jedna od tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina sredinom decembra u Moskvi.

 

Na taj način Srbija i Rusija bi mogle da nastave uspešnu saradnju u sferi naoružanja pošto su dva helikoptera „mi-17“ pretprošlog leta već stigla iz Moskve u Beograd i koštala sa izvesnim olakšicama 25 miliona evra. Kako je rekao Vučić, radi se o izvanrednim helikopterima, najtraženijim na svetu.

 

Sajt “Rosoboro­no­eksporta“, ruske firme za izvoz naoružanja, opisuje ovu letelicu kao modernizovanu verziju poznatog transportnog helikoptera „mi-8“ koji ima dolet 675 kilometara ili 1.180 kilometara sa dodatnim rezervoarima. Maksimalna brzina je 250 kilometara na sat, a krstareća od 220 do 230 na sat.

 

– Može da bude naoružan raketama i topom. Nosi nenavođene rakete kalibra 80 milimetara u kontejneru sa 80 raketa. Može da nosi i top kalibra 23 milimetra u kontejneru sa 250 metaka. Ima oklopljenu kabinu – navode u ovoj firmi.

 

Helikopter „mi-17“ ima pogone na dva motora snage po 2.200 konjskih snaga.

 

– Ima prilagođenu komandnu tablu i osvetljenje kabine tako da se njime može pilotirati i uz pomoć naočara za noćno osmatranje, što omogućava letenje u potpunom mraku, čak i na malim visinama. Posebno je prilagođen za planinske krajeve sa razređenim vazduhom, kao i za upotrebu pri ekstremno visokim temperaturama. Ima savremen sistem satelitskog navođenja – kažu u “Rosoboronoeksportu” i dodaju da posadu helikoptera čine tri člana.

 

Urednik portala “Tango Six” Petar Vojinović pozdravlja nabavku novih helikoptera.

 

– Očigledno ovaj tip ostaje najbitniji transportni helikopter u vojsci i dugoročno. Uz nove „Erbasove“ helikoptere H145M i flotu „Gazela“, vertikalni transport vojske biće na zavidnom nivou – naglašava Vojinović.

 

 

Iz Moskve aranžman za Azotaru i MSK

 

Pored novih šest helikoptera, iz Rusije bi mogao da stigne i podstrek za bolje poslovanje Azotare i MSK čija je baza gas. To će, kako je otkrio Vučić, biti još jedna tema razgovora sa Putinom.

 

– Pokušaćemo da napravimo i dobre aranžmane, da malo obradujemo radnike u Azotari i MSK, obično sam strog prema njima. Svakako ću sa Putinom razgovarati o tome – istakao je Vučić.

 

Kako kaže, nakon posete Rusiji možda će se nešto konkretnije znati i u vezi sa Turski tokom, projektom gasovoda kojim bi ruski gas stizao do Balkana.

(Informer)

(151)

NOVI DOGOVOR PUTINA I VUČIĆA: Tokom posete Moskvi predsednik Srbije ugovoriće kupovinu FLOTE MODERNIH HELIKOPTERA?!

| Geopolitičke analize, Slider, Vijesti |
About The Author
-