‘NEĆU NOSITI HIDŽAB!’: Svjetska prvakinja zbog principa odustala od SP-a u Saudijskoj Arabiji

Svojih principa neće se odreći ni za Svjetsko prvenstvo

 

 

Dvostruka svjetska prvakinja u šahu, ukrajinka Anna Muzychuk (27), neće sudjelovati na nadolazećem Svjetskom prventvu u brzopoteznom šahu u Saudijskoj Arabiji. Odluku je donijela zbog “kršenja ljudskih i ženskih prava”, a sada ju je i potvrdila na svom Facebook profilu.

 

“U nekoliko dana izgubit ću dvije titule svjetske prvakinje samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim igrati prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim nositi hidžab te abaju i pritom se osjećati kao sekundarno biće”, napisala je Anna Muzychuk te oštro osudila “diksriminaciju”.

 

Ovaj čin najavila je u studenom kada je Svjetska šahovska federacija (FIDE) objavila kako je Saudijska Arabija stekla domaćinski status predstojećeg Svjetskog prvenstva. Ta odluka ju je razočarala, ponajviše zbog saznanja o izrabljivanju na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Iranu.

 

“Usprkos rekordnom nagradnom fondu, neću se odazvati. To znači da ću izgubiti obje titule. Međutim, postoje granice. Riskirati svoj život i nositi abaju cijelo vrijeme? Pokrivanje glave maramom u Iranu bilo je dovoljno”, nastavila je na Fejsu.

 

Inače, u Saudijskoj Arabiji sve žene trebaju biti odjevene abajom, vrstom ogrtača koji se proteže od vrata do gležnjeva i navlači se preko druge odjeće.

 

Anna je potvrdila da na Svjetsko prvenstvo neće ići ni njezina sestra Marya, koja dijeli njezne stavove.

(246)

‘NEĆU NOSITI HIDŽAB!’: Svjetska prvakinja zbog principa odustala od SP-a u Saudijskoj Arabiji

| Magazin, Skandal, Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-