Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH: Još jedna dobro plaćena i lagodna pozicija

SARAJEVO, (Patria) – Milorad Dodik za RTRS kazao da je jedino moguće da u ime SNSD-a on bude kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH.

 

„Da li ću ja biti kandidat za člana Predsjedništva BiH pa to je jedino moguće, iako ja nisam mnogo zainteresovan za to. SNSD će uglavnom imati svoje kandidate i za člana Predsjedništva BiH i za predsjednika RS-a i pobijedit ćemo”, kazao je Dodik poručivši da će on donijeti tu odluku u interesu stranke.

 

Milorad Dodik do sada je obavljao funkciju premijera entiteta RS, a već drugi mandat obavlja dužnost predsjednika entiteta.

 

Uzevši na prvu, reklo bi se da je riječ o njegovim rijetkim časovima iskrenosti u političkim istupima. Kada se prihvati kandidature, on više ne bojkotuje nego prihvata funkciju državnika BiH i tada postaje dio sistema koji mora poštovati. Dakle, do sada je prigovarao Savezu za promjene samo zato što nije imao pozicije u državnoj vlasti.

 

Naravno da su pozicije u državnoj vlasti itekako bitne za entitetske vlasti. Koliko god bila komplikovana država postoji hijerarhija u izvršnoj vlasti, od finansija do prava. Izetbegovićeva SDA nije napravila vlast sa Savezom za promjene zato što nije voljela Milorada Dodika, nego što je ključnu kompatibilnu državnu funkciju člana Predsjedništva BiH uzeo Mladen Ivanić, a ne Dodikova kandidatkinja Željka Cvijanović. Ta je funkcija ključna poluga u konstrukciji državne vlasti. Bilo je naravno i straha da se pravi kombinacija sa Dodikom koji je želio jačanje entitetske vlasti na račun ingerencija državnih organa.

 

Time dolazimo do ključne činjenice da je liderima u RS itekako stalo do državnih pozicija. I to ne samo zbog uhljebljenja svojih kadrova nego i zbog uticaja na procese u državi Bosni i Hercegovini.

 

Naime, sada kao prvi čovjek eniteta Dodik može samo predlagati ambasadore. Na poziciji u Predsjedništvu ih može direktno birati, kao što to radi Mladen Ivanić. Dodik se ne bavi pitanjem budžeta, ali bi se kao član Predsjedništva itekako pitao o budžetu BiH. Dogovarao bi imenovanje državnog premijera i postavljao visoke funkcionere. Bio bi stvarni komandant Oružanih snaga BiH, a ne kao do sada divlji komandant tzv. srpske vojne komponente Oružanih snaga BiH.

 

Naravno, postoji i bojazan da bi Dodik na poziciji člana Predsjedništva BiH pravio stalne antidržavne dilove sa Draganom Čovićem u vjerovatnom drugom mandatu lidera HDZ-a. Takva proizvodnja haosa bi zasigurno najviše koštala upravo Dodika i Čovića.

 

Dodik nastoji dobiti tu poziciju državnika kako bi imao više mogućnosti i slobode pred međunarodnom zajednicom. Iako se nalazi na američkoj crnoj listi, on se na poziciji u Predsjedništvu BiH može kretati po svijetu, i sastajati sa državnicima koji bi diplomatskim ponašanjem vjerovatno izbjegavali međudržavne skandale. Naravno, ukoliko mu Evropska unija odreže identičnu sankciju, to bi značilo i nemogućnost ili bolje reći uzaludnost kandidiranja za najvišu poziciju u državi BiH.

 

Dakle, sa dobrim vladanjem Dodika na eventualnoj funkciji člana Predsjedništva BiH bili bi i on i BiH na dobitku. U suprotnom, zna se ko je na gubitku.

(195)

Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH: Još jedna dobro plaćena i lagodna pozicija

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-