DOK VLASTI U BIH PODIŽU KREDITE ZA BUDŽET| SILAJDŽIĆ NUDI 100 MILIJARDI MARAKA ZA BIH: POGLEDAJTE OTKUD MU OVOLIKE PARE…

Ekonomski razvoj BiH leži u stavljanju državne imovine u funkciju svih građana BiH, istakao je to Haris Silajdžić gostujući na tribini VIjeća kongresa bošnjačkih intetelektualaca na temu državne imovine.

 

 

Vrijednost ovih resursa procjenjuje se na 50 do 100 milijardi maraka, a domaće vlasti bave se dnevnopolitičkim igricama, da bi se zaduiliu za nekoliko stotina miliona maraka, zaključeno je na tribini.

 

Zakon o državnoj imovini, još su u decembru, preko nekoliko zastupnika, uputili u državni parlament, kaže Sead Avdić. Navodi da je zloupotrebom entitetskog glasanja, zakon vraćen u Vijeće ministara. Još je Pedi Ešdaun, dok je bio visoki predstavnik, a nakon toga i Ustavni sud zabranio prometovanje ovom imovinom, upozorava Avdić.

 

“Taj potencijal stoji neiskorišten, bespravno se prometuje, otuđuje se jednostavno i prometuje se na svim nivoima od države, Federacije RS, kantona i opština,” poručio je Sead Avdić, predsjednik UG Tuzlanski pokret.

 

Ekonomski razvoj treba počivati na vlastitim potencijalima, naglasio je Mirsad Kikanović. A najveći potencijal je pretvaranje državne imovine u kapital, a za što je potrebno formirati fond za održivi razvoj.

 

“Imovina bi se kretala u tom fondu otprilike 55 milijardi. Vrlo brzo bi se moglo aktivirati 450 miliona i možda nekih 5 milijardi garancija bi mogao taj fond vrijediti,” ističe Mirsad Kikanović, ekonomista.

 

Izlaz je u stavljanju državne imovine u funkciju svih građana BiH, jer ona i pripada svim građanima, naglasio je to Haris Silajdžić.

 

“To je veliko blago koje imamo i koje se, prema najkonzervativnijim procjenama, procjenjuje na između 50 i 100 milijardi KM. To je ono plućno krilo na koje moramo prodisati, na koje do sada nismo disali,” poručio je bivši član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić.

 

Takav potencijal stoji neiskorišten, a domaće vlasti zaokupirane su političkim igrama kako bismo se zadužili za nekoliko stotina miliona eura. Za to vrijeme, državna imovina se devastira i rasprodaje po jako niskim cijenama, upozorili su.

 

 

Pogledajte video:

 

 

Izvor: ciknews.com

(942)

DOK VLASTI U BIH PODIŽU KREDITE ZA BUDŽET| SILAJDŽIĆ NUDI 100 MILIJARDI MARAKA ZA BIH: POGLEDAJTE OTKUD MU OVOLIKE PARE…

About The Author
-