VOZAČI, DA VAS VIDIMO: Postoji samo jedna situacija u kojoj smijete da prođete semafor na žuto, a da ne napravite prekršaj!

Mnogi vozači su u dilemi kad trebaju proći na žuto svjetlo na semaforu, budući da se po zakonu prolazak na žuto tretira i sankcioniše isto kao prolazak na crveno.

 

 

I, šta onda kada je kolona vozila koja se sporo kreće, i baš u trenutku kada vi prolazite, pređe na žuto? Mnogo je semafora na kojima nema trepćućeg zelenog svjetla, već se u jednom trenutku samo promijeni na drugu boju.

 

Kako piše u najnovijem broju magazina SAT, prolazak na žuto svejtlo na semaforu, Zakon o bezbjednosti saobraćaja tretira kao i prolazak na crveno, ali samo ukoliko vozilo nije moglo da se zaustavi na bezbjedan način.

 

Dakle, ako se u tom trenutku iza njega nalazilo jedno ili više vozila koja nisu smanjivala brzinu, iako se na semaforu iznenada upalilo žuto, jasno je i dozvoljeno da se u tom slučaju prođe bez zaustavljanja, jer bi naglo kočenje najvjerovatnije bilo uvod u nesreću.

 

Inače, u svim ostalim slučajevima prolazak na žuto se smatra prekršajem.

(604)

VOZAČI, DA VAS VIDIMO: Postoji samo jedna situacija u kojoj smijete da prođete semafor na žuto, a da ne napravite prekršaj!

| Slider, Zabava, Zanimljivosti |
About The Author
-