Ovo stvorenje živi u ljudima i može doći do mozga, EVO KAKO ĆETE ZNATI JE LI UŠAO U VAŠ ORGANIZAM!

Svinjska pantljičara u čovjeku može živjeti godinama, a u rijetkim slučajevima može doći i do mozga.

 

 

Fotografiju iznad mikroskopski je uslikala Teresa Zgoda sa Tehnološkog instituta Rochester u Njujorku. S tom fotografijom je osvojila 4. mesto na foto takmičenju 2017 Nikon Small World.
Svinjska pantljičara u ljudsko tijelo može ući ukoliko se konzumiralo nedovoljno toplotno obrađeno meso u kojem su pronađena jaja ili larve. Larve izlaze iz larve nakon što stigne do tankog creva. Tamo živi godinama.

 

Na početku nećete osjećati nikakve simptome, ali poslije nastaje mučnina, dijareja i gubitak težine.

 

Na sličan način u tijelo čovjeka može dospjeti i goveđa pantljičara – zato je jako važno paziti da je meso dobro termički obrađeno.

 

“Svinjska pantljičara (Taenia solium) i goveđa pantljičara (Taenia saginata) prisutne su u onim krajevima svijeta gde se inače konzumira svinjsko / goveđe meso, pogotovo ako je sirovo, nedovoljno pečeno ili nedovoljno usoljeno i dimljeno.

 

Svinja i govedo prelazni su nosioci, zaraze se na ispaši, kada hranom ili vodom unesu u svoj organizam jaja ili gravidne članke koji sadrže jaja. Iz njih se u tankom crijevu svinje / goveda oslobađa larva, koja probija zidove crijeva i krvlju dolazi do poprečno-prugastih mišića svinje / goveda, gde se razvija u ikricu – cisticerk.” – piše na internet stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

 

Objasnili su i kako se zaštititi: “U prevenciji je najbitnija termička obrada mesa jer izlaganje ikrice temperaturama do 56 stepeni Celzijusovih tokom pet minuta dovodi do njenog uništenja. Čuvanje mesa usoljavanjem na duže vijreme ili zamrzavanjem na -10 tokom devet dana takođe ubija. Važno je kupiti i jesti meso koje je prošlo adekvatnu veterinarsku i sanitarnu kontrolu”.

(1898)

Ovo stvorenje živi u ljudima i može doći do mozga, EVO KAKO ĆETE ZNATI JE LI UŠAO U VAŠ ORGANIZAM!

About The Author
-