TAJNI NADZOR ČOVJEČANSTVA: „PET OČIJU“ NADGLEDA KOMPLETNU KOMUNIKACIJU NA PLANETI

Sustav ECHELON je tajno ime za sustav nadziranja, prikupljanja podataka na mrežama kao i njihove analize, a kojim upravljaju SAD, Australija, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija, poznatije kao “Pet očiju”.

 

 

Sustav je napravljen kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća kako bi nadzirao komunikaciju SSSR-a sa istočnoblokovskim saveznicima tijekom Hladnog rata. Formalno je postavljen in 1971. godine.Krajem dvadesetog stoljeća, sustav je prerastao svoju prvotnu namjenu i postao je globalni sustav za presretanje privatne i komercijalne komunikacije.

 

Inače, sustav ima i mnoga druga imena koja koriste tajne službe a britanski Guardian je svojevremeno sažeo i analizirao dešavanja oko ovog špijunskog projekta.

 

Godine 1972. bivši analitičar NSA Peri Felvok pod pseudonimom Winslow Pek, prvi je upozorio ECHELON otkrivajući globalnu mrežu za prisluškivanje i njegova iskustva radeći tamo.

 

Iako ne postoje precizne informacije, pretpostavlja se da je sustav u stanju obraditi pet milijardi razgovora svaki dan, u što su uključeni ne samo telefonski već i komunikacija internetom, mejlom, faksovima …

 

Neki izvještaji govore da sustavom upravlja američka NSA i da oni određuju tko će biti praćen, pa se tako čak desilo da je svojevremeno francuska vlada optužila SAD da zloupotrebljava sustav kako bi osigurala prednost svojim tvrtkama nad konkurencijom.

 

James Vulsi, bivši šef CIA, neizravno je to i priznao ali je obrazložio da su “oni neutralizirali efekte francuskog podmićivanja” po svijetu, iako je industrijska špijunaža kazneno djelo. Sustav je napravljen tako da ima mrežu velikih radio antenskih stanica koje su locirane u SAD, Italiji, Engleskoj, Turskoj, Novom Zelandu, Kanadi i Australiji.

 

Kada prikupiti sirove informacije, sustav navodno, traži ključne riječi ili adrese kako bi smanjio broj informacija koje idu na daljnju obradu.

 

Nakon toga, sve se prosljeđuje u centralu Menvit Hil u Velikoj Britaniji, a nakon drugog klasificiranja u bazu NSA u Merliendu.

 

Postoji podatak da sustav ima oko 2.500 postaja koje pokrivaju cjelokupnu komunikaciju na planeti, au sustavu je i veliki broj satelita.

 

Inače, Amerikanci i NSA tvrde da je osnovna uloga ECHELON-a zaštita nacionalne sigurnosti, ali se spekulira da se sustav koristi i za industrijsku špijunažu a navodno postoji mreža međunarodnih tvrtki koje te informacije kupuju.

 

(Kurir.rs/Wikipedia/Darkgovernment)

(674)

TAJNI NADZOR ČOVJEČANSTVA: „PET OČIJU“ NADGLEDA KOMPLETNU KOMUNIKACIJU NA PLANETI

| Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-