POČELA OPERACIJA “ŽIG ZVJERI”- Pokrenut koordinirani plan praćenja svakog čovjeka na planeti…

U prošlotjednom izvješću o indijskoj katastrofi demonetizacije, počeli smo povezujemo točke između demonetizacije, tlaka za bezgotovinsko društvo, i shema za biometrijsku identifikaciju koja će na kraju povezati svačije otiske prstiju, skeniranja irisa, i drugih identifikacijskih detalja, pri svakoj transakciji koju obave.

 

Pa, igra “spojite točke” je upravo postala još lakša.

Prvo, prošlog tjedna je objavljeno da ključno vijeće koje savjetuje vladu o provedbi “ekosustava digitalnog plaćanja” (koje gura i finansijra USAID), sada preporuča da India poveže svoju nacionalnu bazu biometrijskih osobnih podataka izravno s poreznim prijavama.

A sada se priča da India “radi na biometrijskom platnom sustavu koji će biti povezan s korisnikovim jedinstvenim identifikacijskim brojem, ili Aadhaar-om.”

Ne, nije potreban Nostradamus da bi se shvatilo gdje sve ovo vodi: Od bezgotovinske zajednice i biometrijske identifikacijske mreže, do bezgotovinske biometrijske mreže. A mi već znamo za bezgotovinsko zajednicu. Sada je vrijeme da prikupimo podatke o biometrijskoj identifikacijskoj mreži.

I ne budimo naivni: Ovo je koordinirani plan da se diljem svijeta uvede biometrijski sustav osobnih podataka kako bi se pratio svaki čovjek na planeti.

Ali s obzirom na to kojom brzinom ove nove biometrijske baze podataka stižu na mrežu, ne moguće je da ih jedna osoba sve isprati.

 

Lista biometrijskih osobnih podataka

Australija – Australija izdaje biometrijske putovnice od 2005. godine, a Odjel za imigraciju i graničnu zaštitu (DIBP) godinama vodi sabirne centre za izadavanje viza povezano s biometrijskim podacima posjetitelja. Ali sada će Australija prva da nas uvede u hrabri novi svijet: DIBP će uvesti prvi “samo-obrađujući sustav” za putnike na australskim aerodromima, kasnije ove godine, koristeći biometrijske podatke umjesto putovnice.

Kanada – Pod NEXUS-om, zajedničkim programom Kanade i SAD-a, za identifikaciju putnika se koristi skeniranje irisa. 2015.godine je kanadska vlada proširila biomerijski pregled, uključujući i otiske prstiju i digitalne fotografije, za posjetitelje iz svih 151 zemalja kojima je potrebna viza.

Grčka – Sukladno diktatom Washingtona, grčka vlada je spremna izdati nove biometrijske isprave ove godine. Kako je objavljeno: “Neuspjeh u blagovremno pravljenju novih isprava bi mogao dovesti do suspenzije u bezviznom putovanju do SAD-a, koji Grci trenutačno uživaju.”

Indija – Indija već godinama uzima otiske prstiju i skenira iris svom stanovništvu, u svojoj misiji izgradnje najveće biometrijske baze osobnih podataka na svijetu. Plan da prikupe i sačuvaju biometrijske detalje od svih 1,2 milijardi indijskih građana je odvija brzo, i do sada je registrirano preko 1,1 milijardi ljudi, uključujući preko 99% svih Indijaca starijih od 18 godina.

Irak – 2016. godine je iračka vlada započela nacionalni sustav osobnih karti koji koristi biometrijske podatke. Ovaj sustav je naširoko kritiziran jer legalno omogućuje diskriminaciju manjina.

Izrael – 2009. godine je Knesset usvojio kontroverzni zakon biometrijske baze podataka, da se utre put za provedbu nacionalne biometrijske baze osobnih podataka. U srpnju prošle godine je objavljeno da je “pilot program” završen i će svi izraelski stanovnici biti prisiljeni registriraju svoje biometrijske detalje s vladom. U prosincu je objavljeno da se obavezna implementacija baze podataka odlaže i da otisci prstiju možda više neće biti potrebni.

Japan – 2007. godine je japanska vlada počela zahtijevati otiske prstiju i digitalne fotografije svih stranih putnika. Sada vlada razmatra provedbu biometrijskog platnog sustava koji će “omogućiti” turistima da “registriju svoje otiske prstiju uz ostale osobne informacije, a zatim polože određeni iznos novca na povezani račun,” s kojeg mogu kupovati dok su u zemlji.

Ukrajina – Zakon koji je donijela vlada Jauković 2012. godine, zahtijeva od svih građana Ukrajine, bez obzira na dob, da dobiju biometrijsku putovnicu.

Velika Britanija – Pod vladom Tonyja Blaira, a kasnije i Gordona Browna, je pokušana implementacija nacionalnog identifikacijskog registra i sustava osobnih podataka, koji bi zatevali unošenje velike količine osobnih i biometrijskih podataka u centralnu bazu podataka. Međutim, program je izazvao valove prosvjeda i vlada je konačno, uslijed javnog negodovanja, ukinula plan za nacionalni regstar i umjesto toga samo provela shemu biometrijskih osobnih isprava za strane državljane.

SAD – Izvršni račun predsjednika Trampa o ulasku “terorista,” poziva Odjel za unutarnju sigurnost da “ubrza završetak i provođenje biometrijskog sustava za praćenje ulaska i izlaska svih putnika iz SAD-a.” SAD već 75 godina uzimaju otiske prstiju svim stranim turistima (osim Kanađana) i skladište ih u bazu podataka.

 

Webtribune.rs

(283)

POČELA OPERACIJA “ŽIG ZVJERI”- Pokrenut koordinirani plan praćenja svakog čovjeka na planeti…

| FOTO/VIDEO, Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-