Tajno oružje Rusije zvuči zastrašujuće, a napravljeno je na bazi podataka iz BiH i Srbije

“Kolosalno moćni” superkompjuter instaliran je u komandi ruske vojske i sposoban je napraviti čudesne stvari, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šoigu.

 

 

Superkompjuter je ključnio dio IT službe ruske vojske, a koliko je moćan najbolje govori podatak da ruska vojska ne koristi ni pola njegovih mogućnosti.

 

“Ima otvorenu arhitekturu. Možemo dodavati i oduzimati elemente sa njega”, rekao je ministar odbrane Rusije.

 

Zanimljivo je da Rusi za svoj superkompjuter koriste, između ostalog, rat u Bosni i Hercegovini i NATO bombardovanje Srbije za analizu i predviđanje.

 

“Uzmite za primjer rat u Jugoslaviji. To je bila velika NATO operacija. Raspored njihovih pomorskih snaga, krstarećih projektila i lokacija nam je itekako dobro došao u analizi”, rekao je Šoigu.

 

Ovaj superkompjuter ima prostor od 236 petabajta, odnosno 236.000 terabajta, ili, ako vam je lakše, 236 miliona gigabajta!

 

Ovaj kompjuter u jednoj sekundi može obraditi podatke 50 ruskih državnih biblioteka. Ruska državna biblioteka ima 17 miliona knjiga i četvrta je po veličini u svijetu, a ovaj superkompjuter može dakle u jednoj jedinoj sekundi “pročitati” 85 miliona knjiga!

 

Prema izvorima iz ruske vojske, ovaj kompjuter povezuje sve jedinice vojske Rusije, prekomorske baze, specijalce i ambasade širom svijeta.

 

Naravno, sigurno je da ovaj kompjuter može još mnogo toga, što sigurno nije za javnost.

(562)

Tajno oružje Rusije zvuči zastrašujuće, a napravljeno je na bazi podataka iz BiH i Srbije

| Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-