RATNE IGRE NA ISTOKU EVROPE: NATO gomila vojsku na ruskim granicama, konvoji iz Njemačke kreću za Poljsku!

SAD jačaju trupe na istoku Europe, 900 teretnih vagona, dugih 14 km i konvoji šlepera, narednih dana će tovar prebacivati preko Njemačke u Poljsku – i dalje.

 

General bojnik Bundeswehra Jozef Bloc to naziva “logistički velikom operacijom”.

Trenutno u njemačkom Bremerhavenu, tri teretna broda mornarice SAD iskrcavaju oružje i opremu tenkovske brigade 4. američke pješačke divizije. Ukupno 900 teretnih vagona, koji su zajedno dugi 14 kilometara i brojni konvoji šlepera, narednih dana će preko sjeverne Njemačke taj vojni tovar voziti u Poljsku.

 

 

Operacija “Atlantic Resolve” je znak konstantnog angažmana SAD za Europu u cilju stabilizacije mira, navodi Timothy Maguire, zamjenik glavnog zapovjednika američkih kopnenih jedinica u Europi, stacioniranih u Bremerhavenu. Vlada SAD je protekle godine najavila da će trajno poslati još jednu borbenu brigadu u Europu.

Barack Obama želi prije svega Poljake, Estonce, Letonce i Litvance uvjeriti da su SAD vojno na njihovoj strani. Te zemlje to rado čuju, jer smatraju da su ugrožene zbog ruske agresije u Ukrajini.

Istovremeno se, kako se navodi u tim zemljama, za vrijeme izborne kampanje od budućeg predsjednika SAD Donalda Trumpa između redova čula sumnja u bezuvjetnu američku savezničku vjernost.

 

 

Amerikanci su dio jedne veće strategije NATO. Od ove godine NATO namjerava u Poljskoj i tri baltičke zemlje stacionira četiri multinacionalne borbene jedinice s oko tisuću vojnika u svakoj – dakle ukupno 4000.

Ta odluka je donesena prošlog ljeta na summitu NATO u Varšavi. I stacioniranje jednog njemačkog bataljona od oko 500 vojnika u Litvi je dio strategije povećanja prisutnosti NATO na sjeveroistoku Europe.

Njemački vojnici će biti stacionirani na jednom uskom kopnenom koridoru (Suwalki) koji sa samo 65 kilometara zračne linije povezuje Poljsku i Litvu i važi kao Ahilova peta NATO, u slučaju eventualne obrane baltičkih zemalja.

 

 

Zveckanje oružjem ili …?

Politički sukobi oko naoružavanja NATO na istoku Europe su tijekom summita u Varšavi dostigli vrhunac. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je tada govorio o “zveckanju oružjem i ratnim poklicima” i žestoko je kritiziran zbog stava koji je navodno prijateljski prema Rusiji.

Premještanjem američkih trupa taj spor ulazi u novu fazu. Sabine Lezing (Ljevica) u Europskom parlamentu čak upozorava: “To vojno postrojavanje bi se moglo vidjeti kao konkretna priprema za rat i moglo bi izazvati kontrareakcije koje nam se neće svidjeti.”

 

 

Ali i unutar Njemačke su ti američki vojni transporti izazvali žestoke polemike. Dok jedni, poput socijaldemokratskog premijera pokrajine Brandenburg, koja graniči s Poljskom, ističe da tenkovi na granicama nikome neće pomoći, iz redova Hršćanskodemokratske unije (CDU) moglo se čuti kako se američke vojne radnje provode regularno unutar ugovornih pravila NATO i na izrazitu želju Poljske.

Glavni tajnik NATO Jens Stolternberg je tu operaciju prije nekoliko dana također branio kao “defanzivnu” i obrazložio da se ona provodi kako bi se osigurao mir: “Nalazimo se u situaciji u kojoj se ruska strana intenzivno naoružava i pokazuje spremnom da upotrijebi silu protiv svog susjeda Ukrajine.

 

 

Riječ je o ograničenom, multinacionalnoj prisutnosti koja bi trebala pokazati da smo jedinstveni i da se uzajamno pomažemo. “Stoltenberg je također istaknuo da ne smatra da će se SAD na čelu sa trampe udaljiti od europskih saveznika.

Trump mu je, kako je rekao Stoltenberg, “kazao kako smatra da ima obvezu prema Sjevernoatlantskom savezu. Osim toga, Kongres SAD je upravo donio odluku o tome da učetvorostruči proračun za američku vojsku u Europi. Stoga sam siguran da će se SAD pridržavati svojih obveza. “S druge strane, i Stoltenberg želi dijalog s Rusijom:” Zastrašivanje, obrana i dijalog nisu kontradiktorne stvari. ”

 

U slučaju sukoba, Baltik ne bi mogao da se obrani

Međutim, jedna druga, odlučujuća rečenica Stoltenberga bi u istočnim članicama NATO mogla izazvati ljutnju. O navodnoj prijetnji koju Rusija predstavlja on je rekao: “Rusija ne predstavlja neposrednu opasnost za neku članicu NATO.” Istovremeno je relativizovao obujam dostupnosti NATO sadašnjom akcijom: “Radi se nekoliko tisuća vojnika, u usporedbi s destinama tisuća ruskih vojnika”.

 

nato_f_compressed

 

I upravo ti brojčani odnosi su problem, prema mišljenju vojnih stratega. Jer, ukoliko Rusija bude htjela, ona bi zahvaljujući vojnoj nadmoći u regiji Istočne Europe mogla bez problema zauzeti tri baltičke NATO članice. Do tog zaključka dolaze zapadni obrambeni političari.

U jednoj analizi američkog trusta mozgova RAND (Wesley Clark, Egon Rams) navodi se da bi Rusija kopnenu veznu između Poljske i Baltika mogla lako staviti pod svoju kontrolu. Pješaštvo NATO “ne bi mogla ni da se povuče. Ona bi na licu mjesta bila uništena. “U analizi RAND-a se dodaje da bi u tom slučaju jedino preostala mogućnost ponovnog osvajanja Baltika, ali bi tako nešto završilo” katastrofom “. Za stanovnike baltičkih zemalja takve analize nisu nimalo umirujuće.

(DW)

(73)

RATNE IGRE NA ISTOKU EVROPE: NATO gomila vojsku na ruskim granicama, konvoji iz Njemačke kreću za Poljsku!

About The Author
-