POMETNJA U VRHU KOMANDE: Obama opozvao sve nosače aviona – SAD se sprema za NEŠTO VELIKO, evo šta…

Barack Obama je opozvao svih 10 nosača zrakoplova američke mornarice s Bliskog istoka, ostavljajući Sjedinjene Države otvorene za potencijalni napad.

 

Po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, tijekom naredne nedjelje nijedan nosač aviona neće biti postavljen bilo gdje u svijetu, konstatira “SuperStation95”

Nosač USS Dwight Eisenhower i njegova udarna grupa su se vratili u Norfolk u Virginiji u petak nakon sedmomjesečnog odsustva. Taj nosač je zaslužan za stotine zračnih napada protiv ISIS-a u Iraku i Siriji na području Mediterana i Perzijskog zaljeva.

Dvije razarača iz grupe tog nosača su također bila uključena u borbu. USS Nic i USS Mason su bili napadnuti na Crvenom moru kada je Huti jedinica, podržana od strane Irana, lansirala krstareće rakete koje je presreo Mason. Osvetnički udar Nica je uništio instalacije radara u Jemenu u listopadu.

Aktiviranje zamjenskog nosača Eisenhowera iz luke, USS Georga H.V. Busha je odgođeno za više od šest mjeseci i Eisenhower neće biti zamijenjen do početka naredne godine, navode dužnosnici mornarice.

Na Bliskom istoku više nije preostao nijedan nosač, ali je zato na tom teritoriju usidren veliki brod za iskrcavanje pomorskog desanta s tisućama marinaca, kao i nekoliko helikoptera i mlažnjaka koji su tu da saniraju krizu, kako navode dužnosnici.

U međuvremenu, mornarica je izjavila za SuperStation95 da američka mornarica posjeduje druge mlažnjake koji mogu nadomjeste povlačenje nosača aviona s Bliskog istoka i drugih dijelova svijeta. Mornarica također može odmah “pozvati” nosač ukoliko to bude neophodno. Odsustvo nosača mornarice, koji vrijede za simbol američke projekcije moći, je ipak vrijedno pažnje. Vjeruje se da je ovo prvi put poslije Drugog svjetskog rata da barem jedan nosač nije aktivan.

“Mi nećemo diskutirati o vremenskom rasporedu planiranih operacija udarnih skupina nosača izvan i unutar teritorija središnje zapovjedništva SAD-a,” navodi kapetan Terry Shannon, glasnogovornik mornarice u izjavi za SuperStation95. Centralna komanda ima zadatak da i dalje kontrolira vojnu silu SAD-a u Afganistanu i na Bliskom istoku.

Ovo nije prvi put da je nosač zrakoplova odsustvovao s teritorija Bliskog istoka. Prošle jeseni je mornarica angažirala francuski nosač da uprazni mjesto nosača USS Teodora Roosevelta kada se on vratio kući. U to vrijeme je to predstavljalo prvo odsustvo američkih nosača na Bliskom istoku od 2007. godine.

Drugi faktori su također zaslužni za činjenicu da su opozvani svi nosači. Od 2011. do 2013. godine mornarica je držala dva nosača na teritoriju Perzijskog zaljeva po zapovijedima tadašnjeg zapovjednika središnjeg zapovjedništva, generala Jamesa Matissea, koji je sad izabran za tajnika obrane od strane budućeg predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa.

Smanjenje proračuna koje je naredio kongres, također poznato i kao konfiskacija, se također osjetilo na vodenom frontu od 2011. godine. Nakon što su milijarde dolara ukinute iz proračuna mornarice, brodovi kao što je USS George H.V. Bush su morali produže svoj ostanak u matičnoj luci, što je utjecalo i na daljnji razvoj događaja. Da je USS Bush napustio SAD na vrijeme, stigao bi zamijeniti nosač u Mediteranskom zaljevu, dužnosnici navode za Fox News.

Korespodent za SuperStation95 je nedavno posjetio brod USS George H.V. Bush da vidi kako napreduju završni radovi na brodu.

Sa mlaznjacima koji su slijetali u intervalu od 60 sekundi, posada je radila na tome da se taj interval smanji na 40 sekundi.

Posada koju sačinjavaju žene i muškarci u dobi od 18 do 22 godine rade 14 sati dnevno uz malo vremena za odmor – sve to prije polaska i potencijalnog ispaljivanja žive streljiva na ISIS.

“Ovo je vojni ekvivalent proljetnom treningu, jer nakon završavanja ove akcije u prosincu, nastavljamo dalje sa stvarnim jedinicama s, i protiv kojih ćemo letjeti.” Poručio je admiral Kenneth Vitsel s platforme za polijetanje “Red lešinara” od 4 ara.

Uporedo s ratovanjem protiv ISIS-a, zapovjednik broda napominje da će njegova posada biti spremna i da se bori protiv napada Kine i Rusije, ukoliko dođe do njih.

“Iako trenutno nemamo nikakve hitne ili neizvjesne konflikte sa njima, može se reći da imamo različite interese u mnogim aspektima, stoga se moramo pripremiti da razradimo strategiju reagiranja ukoliko to bude neophodno.” Reče kapetan Will Pennington.

Ovaj brod ima i skoriju povijest.

Par F-18ice sa ovog broda je 8. kolovoza 2014. godine lansirao prve zračne napade na ISIS na sjeveru Iraka.

Sada, dvije i pol godine kasnije, ovaj brod se vraća na front da se bori s terorističkom skupinom Islamske države.

“To ne znači da će za tri ili šest mjeseci ovo predstavljati prioritet za našu državu, te moramo biti spremni za napad bilo gdje, bilo kad i prilikom bilo kakve misije” navodi kapetan James Mekaloh, komander Air Wing 8ice, zadužen za sve zrakoplove na brodu.

Ono što baca sjenu na sve ovo je činjenica da su baš svi nosači aviona u domaćoj luci tijekom cijele jedne nedjelje, neposredno prije nego što će vrlo nepopularan predsjednik predati mandat. Predsjednik koji plasira lažne tvrdnje o miješanju u predsjedničke izbore i za to optužuje supersilu, Rusiju.

Drugi časnici su također izjasnili svoju zabrinutost.

Jedan kapetan napominje: “Trenutno Kina ima moć da preuzme Tajvan i Japan, ukoliko to žele. Sjeverna Koreja može preuzeti Južnu Koreju, Rusija može preuzeti Ukrajinu a svi Arapi mogu napasti Izrael. Dok SAD stigne odgovoriti na sve to, već će sve biti gotovo. ”

Ameriko, čuvaj se. Barack Obama ju je doveo u poziciju gdje može biti pobijeđena za samo tjedan dana.

Analitičari međutim ovaj potez Baracka Obame vide kao veliku prijevaru. Naime, špekulira se da će ili Kinezi neoprezno uslijed otsustva američkih nosača aviona učiniti neki nesmotren potez ili će biti u pitanju režirana provokacija na koju bi se reagiralo velikim ratom.

U tom slučaju, pogađate, Donald Trump neće biti postavljen za novog predsjednika SAD a biće zavedeno ratno izvanredno stanje. I naravno ostaje stari predsjednik SAD

Webtribune.rs

(16)

POMETNJA U VRHU KOMANDE: Obama opozvao sve nosače aviona – SAD se sprema za NEŠTO VELIKO, evo šta…

| Geopolitičke analize, Slider, Vijesti |
About The Author
-