Mladen Ivanić: Ja sam naredio da počasna jedinica OSBiH bude danas u Banjoj Luci

Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH počasna jedinica ‘pripada’ i to je i bio način kako sam rekao da će oni u ovome učestvovati, istakao je Ivanić.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da kao član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH, te da je to bio slučaj i danas u Banjoj Luci, kada je polagao vijence u okviru aktivnosti obilježavanja „Dana RS-a“, kojeg je neustavnim proglasio Ustavni sud BiH.

-Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje – rekao je Ivanić novinarima.

 

Mladen Ivanić: Ja sam naredio da počasna jedinica OSBiH bude danas u Banjoj Luci

 

Ako neko, kako je naglasio, za ovo snosi odgovornost, onda je to on.

-Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH počasna jedinica ‘pripada’ i to je i bio način kako sam rekao da će oni u ovome učestvovati – istakao je on.

Ivanić je precizirao da ova počasna jedinica OSBiH neće učestvovati u svečanoj smotri, ali će biti prisutni da daju počast (raport) njemu kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine povukli su se s ceremonije nakon što su predali raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću koji je danas položio vijence palim borcima RS-a. Ovaj puk bio je postrojen samo tokom dolaska Ivanića koji prisustvuje aktivnostima obilježavanja “Dana RS-a”, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, javile su agencije.

Pripadnici ovog puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga bili su postrojeni ispred mjesta na kojem su zvaničnici Republike Srpske položili vijence.

 

pjesadijski-puk-os-bih-banjaluka-2

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naglasio je da i dalje smatra da su sva osporavanja proslave „Dana RS-a“ nepotrebna, jer je RS usvajanjem novog zakona o danu praktični provela osluku Ustvanog suda BiH.

-Svako ko je mislio na silu natjerati nekoga da nešto slavi ili ne slavi neće uspjeti i jedino je moguć dogovor i kompromis, naglasio je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kao što srpskim zvaničnicima, kako je dodao, nisu smetali neki datumi koji se slave u Federaciji BiH, tako ni predstvanicima tog entiteta ne treba da smetaju datumi koji se slave u RS.

Istakao je da je u RS usvojen Zakon o „Danu RS-a“ te da nije osnovano pozivanje na ustavne sudove i neke odluke.

-Tim zakonom je praktično provedena odluka Ustavnog suda BiH i s tog stanovništa smatram da su ispunjeni uslovi da se potpuno normalno ide dalje. Očito, međutim, da mnogima nije stalo da se ide normalno – rekao je Ivanić,

On tvrdi da smatra da „današnji dan zaslužuje da sve političke ličnosti srpskog naroda zbog hiljada poginulih u ratu iskažu poštovanje prema tom datumu i porodicama poginulih – dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

(FENA/em)

(17)

Mladen Ivanić: Ja sam naredio da počasna jedinica OSBiH bude danas u Banjoj Luci

About The Author
-