KARAĐORĐE PONOVO MEĐU SRBIMA: Dodik najavio formiranje Vojske Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u Brčkom mogućnost da RS raskine sporazum u formiranju Oružanih snaga BiH, i ponovno formira vlastitu vojsku.

 

Dodik je rekao da će RS “sada razmišljati na koji način i uz koje procedure prekinuti taj sporazum i da se vrati na prvobitni Daytonski dogovor koji podrazumijeva da Republika Srska ima svoju vojsku”.

“Znam da postoji mnogo problema u vezi s tim, i da to neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak. Okupiće ovih dana političare u RS i predstavnike institucija da bismo se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtjev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se Republika Srpske isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH “, rekao je Dodik novinarima u Brčkom.

Po njegovim riječima, Republici Srpskoj nisu potrebne Oružane snage BiH, koje su, kako je ocijenio, neprijateljske prema Republici Srpskoj.

“Na ovaj način se ruše temelji Oružanih snaga BiH koje nisu oružane snage (bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) Bakira Izetbegovića, jer kada su stvarane rečeno je da će srpska sastav, pored uloge vojnih jedinica, imati i ulogu obilježavanja svih važnih datuma za Vojsku Republike Srpske i za RS “, kazao je Dodik.

Dodik smatra da je bilo vrlo iznenađujuće djelovanje komandantkinje Stožera NATO u BiH Gisele Wilco, koja je ocijenila da bi sudjelovanje OS BiH u proslavi 9. siječnja, Dana RS, bilo nezakonito, jer je Ustavni sud obilježavanje Dana RS na taj dan proglasio neustavnim.

Dodik je ocijenio da je djelovanjem Gisele Vilca “ukinuto ionako krhko i gotovo minimalno povjerenje u Republici Srpskoj u NATO”.

Reforma obrane u BiH završena je 2005. godine, kada su i formirane OS BiH, u koje su ušle tri vojne komponente u BiH -; Vojska RS, HVO i Armija BiH.

Dodik je u Brčkom, povodom Dana RS, položio vijenac na Spomenik srpskim braniocima tog grada.

On je naveo da je RS za mir i suradnju s drugima, ali da nije spremna na komprimisa kojima se na bilo koji način umanjuje značaj Republike Srpske.

Dodik je još rekao da je “smiješno” pozivanje međunarodnih predstavnika u BiH na pravnu državu u pogledu osporavanja 9. siječnja kao Dana Republike Srpske, ocijenivši da je to poziv da se poštuju “izmišljene političke odluke skovane u Sarajevu”.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je danas izjavio da, ako se utvrdi da je tijekom jučerašnje proslave u Republici Srpskoj došlo do kršenja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Tužiteljstvo BiH treba reagirati po službenoj dužnosti.

(Beta)

(107)

KARAĐORĐE PONOVO MEĐU SRBIMA: Dodik najavio formiranje Vojske Republike Srpske

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-