HRVATSKI PORTAL PROZVAO KOLINDU Skandal! Nije došla dalje od ograde Bijele kuće! Ovako je Tito radio

Dok Kolinda sramoti sebe i Hrvatsku u SAD, sastajući se s nižerangiranim političarima, a da se Bijeloj kući nije približila dalje od njene ograde – s vanjske strane – prigodan je trenutak da se prisjetimo kako nismo uvijek bili zadnja rupa na diplomatskoj svirali.

 

Ovako hrvatski portal Index započinje tekst o posjeti predsjednice te zemlje Kolinde Grabar Kitarević Sjedinjenim Američkim Državama.

“Predsjednica Grabar-Kitarović još se nalazi u službenoj posjeti SAD koji je počeo 1. siječnja, ao kojem gotovo pet dana javnost nije mogla saznati ništa – ni s kim se nalazi, ni gdje, ni kakve protokolarne obveze ima. Prva konkretna informacije nije došla iz Ureda predsjednice, već sa Fejsbuk stranice američkog senatora i prošlogodišnjeg predsjedničkog kandidata Marka Rubia, političara koji po diplomatskim konvencijama teško da je prikladan izbor za susret s državnim poglavarom kao što je predsjednica RH “, navodi Index.

Hrvatski portal navodi da je predsjednica Hrvatske u intervjuu državnoj televiziji “odbila iznijeti imena drugih političara s kojima se sastala, uz obrazloženje da će neki od njih to također objaviti na društvenim mrežama, dok neki uopće ne žele američka i hrvatska javnost zna za njihov susret. ”

“Usporedimo li ovaj potpuni diplomatski debakl s međunarodnim susretima nekih drugih državnih poglavara s ovih prostora, kontrast je bolno očigledan. Naime, Josip Broz Tito, predsjednik nekadašnje SFRJ je u svakom je slučaju kontroverzna povijesna i politička ličnost. Analiza njegovog lika i djela nije tema ovog teksta, ali usporedba s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović više je nego umesna “.

“Za početak, zato što je baš Kolinda na početku svog mandata teatralno dala ukloniti njegovu bistu s Pantovčaka, uz komentar” Tito je bio diktator “. Tito je to možda bio, ali da je bio i relevantna ličnost na međunarodnoj sceni, najdirektnije pokazuju njegove posjete SAD. ”

Tito se, naime, susreo ne s jednim, nego s tri američka predsjednika pri posjeti SAD: s Johnom F Kennedyjem 1963., s Richardom Nixonom 1971. i sa Jimmyjem Carterom 1978.

Tito se prvo sreo s Kennedyjem pri posjeti SAD 1963. Kennedy mu je tom prilikom čestitao na “izvanrednoj karijeri u ratu i miru, unatoč neslaganju u pogledima između naših vlada”.

 

 

Nixonu je Tito došao u uzvratnu posjetu 1971., nakon što je ovaj posjetio Jugoslaviju godinu dana ranije. Nixon ga je tada, u jeku Hladnog rata, u svom govoru dobrodošlice pozdravio “ne samo kao lidera zemlje s kojom SAD imaju prijateljske odnose, već i kao svjetskog državnika prvog ranga.”

 

 

Sedam godina kasnije, Tito je opet posjetio Washington, gdje ga je dočekao Jimmy Carter. U dočeku koji je čak i američka televizija opisala riječima “uz neobičnu pompu i ceremonijal”, Carter je poručio Titu da je američki narod “počašćen prisustvom velikog svjetskog lidera” te “prijatelja i suradnika premijera Churchilla, predsjednika Roosevelta i generala De Gaullea.”

 

 

“Kao što se iz priloženog vidi, Tito je u Washingtonu dospio puno dalje od ograde Bijele kuće”.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: OTKRIVAMO VAM SVE O JOVANKI BROZ: Ovo je priča o nekadašnjoj prvoj dami SFRJ!

 

(Index.hr/Kurir.rs)

(2313)

HRVATSKI PORTAL PROZVAO KOLINDU Skandal! Nije došla dalje od ograde Bijele kuće! Ovako je Tito radio

| Da se ne zaboravi, FOTO/VIDEO, Slider, Vijesti |
About The Author
-