Dodik odaslao ozbiljno upozorenje: Ako Srpskoj ne budu vraćena izvorna dejtonska ovlašćenja, ovo onda očekuje Bosnu..

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska primarno zainteresovana da joj se vrate izvorna ovlaštenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te poručio da je, ukoliko to ne bude moguće, niko neće zadržati u BiH.

 

“Pošto su ta ovlaštenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, koji je kršen i odlukama stranih sudaca, Srpski je odlučna da afirmiše svoja izvorna Dejtonska ovlasti”, rekao je Dodik.

Govoreći o proslavi 25 godina od nastanka RS, on je ocijenio da to potvrđuje da je RS uspjela opstati u gotovo nemogućim uvjetima i okolnostima ogromnog međunarodnog interevencionizma, koji je djelovao na bazi bošnjačke vizije o tome kako BiH treba da izgleda.

“Danas, 25 godina poslije, RS je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da u skladu sa Dejtonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je međunarodno pravo RS, pri čemu djelovanje međunarodnih predstavnika i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH ne može biti “mjera slobode” ovog entiteta BiH.

“To je mjera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH”, rekao je predsjednik RS.

Ustavni sud BiH je u studenom 2015. godine osporio odredbe Zakona o blagdanima, smatrajući da je obilježavanje Dana republike 9. siječnja neustavno i diskriminatorsko za građane ovog entiteta koji nisu Srbi.

Isti dan je RS proslavljala krsnu slavu – Svetog arhiđakona Stefana, a sam 9 siječnja bio je sporan jer su na taj dan 1992. godine tadašnji srpski zastupnici u parlamentu Republike BiH donijeli odluku o formiranju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.

Vlasti RS su u rujnu prošle godine održale referendum na kojem je velika većina građana podržala da 9 siječanj i dalje bude obeležavan kao Dan republike.

Pošto su iz Zakona o praznicima RS izbačene odredbe koje se odnose na 9 siječnja kao Dan repubike, entitetski parlament je usvojio novi Zakon o Danu RS prema kojem 9 siječanj i dalje ostaje Dan republike, s tim što je ovaj praznik sekularnog karaktera i njegova proslava nije obvezujuća.

 

(114)

Dodik odaslao ozbiljno upozorenje: Ako Srpskoj ne budu vraćena izvorna dejtonska ovlašćenja, ovo onda očekuje Bosnu..

About The Author
-