AMERIKA U PANICI – SPAJA SE NEBO SA ZEMLJOM: Sprema se „OLUJA DECENIJE“ i obrušavanje „NEBESKE RIJEKE“ na Kaliforniju!

Najgora kišna oluja u posljednjih deset godina obrušiće se tijekom vikenda na Kaliforniju i uz velike bujice, koje tu američku saveznu državu pogađaju od početka zime, mogla bi predstavljati prekretnicu poslije šest godina rekordne suše.

 

Meteorološke službe upozorile su da će se prava “atmosferska rijeka” obrušiti na ovu veliku državu na američkom zapadu.

Očekuje se da će 36 sati neprekidne kiše i snježnih padavina u “Golden Stejtu” gdje je nebo proteklih šest godina bilo neumoljivo suho.

“Oluja desetljeća? Da, radi se upravo o tome “, rekao je Andy Morin, hidrolog Nacionalne meteorološke službe.

Stanovnici Kalifornije koji već dvije godine imaju restrikciju u potrošnji vode pripremaju se sada za “potop” i suočavanje s visokim vodostajima, klizištima, rušenjem stabala i lavinama.

Posebno su ugrožena područja koja su zahvatili požari zadnjih godina, gdje je vegetacija nestala pa je gola zemlja. Lokalne i savezne vlasti morat će nadgledati brane na nekim vodenim tokovima, postavljaju vreće s pijeskom za obranu od poplava i evakuiraju opasne zone.

Očekuju se veliki zastoji u prometu i djelomično zatvaranje autocesta. “Atmosferska rijeka” zahvatiće i Oregon, sjeverno od Kalifornije i djelomično Nevadu.

Prosinac je već bio izrazito vlažan, a brzaci u planinama sjeverne Kalifornije, ključni za opskrbu vodom cijele države, dosegnuli su čak 30-godišnji rekord.

“Bujice premašuju povijesni prosjek, na putu smo rekordne godine ako kiša i snijeg nastave toliko padati”, ističe Doug Carlson, glasnogovornik kalifornijskog odjela za vodene izvore.

 

Pogledajte video:

 

(Kurir.rs)

(90)

AMERIKA U PANICI – SPAJA SE NEBO SA ZEMLJOM: Sprema se „OLUJA DECENIJE“ i obrušavanje „NEBESKE RIJEKE“ na Kaliforniju!

About The Author
-