SRBIJA BANANA DRŽAVA: Kriminalac (12) spalio i ubio beskučnika i neće krivično odgovarati

Policija je identificirala dječaka koji je zapalio čovjeka, a kako je on mlađi od 14 godina, on ne podliježe krivičnoj odgovornosti i ne mogu mu biti izrečene kaznene sankcije niti druge mjere.

 

Usporedbe radi, u Britaniji ili u većini država SAD, maloljetnicima koji su učinili surov zločin, sudi se po zakonu za odrasle i izdržavaju kaznu u zatvorima za odrasle.

Beskućnik Dragutin Todorčević kojeg je u noći između ponedjeljka i utorka na ulici zapalio maloljetni dječak vodio je aktivan život pun umjetnosti.

Futoški prihvatni centar je napustio prije dvije godine, ali je u njemu svakako ostao upamćen, a o svom životu govorio je i pred televizijskim kamerama Radio-televizije Vojvodine.

“Životni put me ovdje naveo, jednostavno. Kad je došlo bombardiranje, ekonomski sam pukao, brak mi je pukao. Poslije sam se odao alkoholu. I tako sam bio po ulicama svakojakim, ostao sam na ulici “, ispričao je Todorčević.

Tada je rekao da je u prihvatnom centru završio nakon što su mu ukrali štake na ulici.

“Jednom su mi ukrali štake, zvao sam policiju, a policija je onda zvala Crveni križ. I doveli su me ovdje “, naveo je Dragutin.

U Prihvatnom centru sudjelovao je u izložbama, pjesničkim večerima, predstavama, a bio je dio i izložbe “Šire od svjetlosti” koju je otvorio recitiranjem svojih stihova.

Osim toga, kao pjesnik-amater sudjelovao je čak iu Europskom Fejsbuk pjesničkom festivalu.

Iako beskućnik, sudjelovao je čak iu dobrotvornim akcijama, sa cimerima iz prihvatilišta sudjelovao je u u tradicionalnoj novogodišnjoj akciji kićenja jelki. Sav novac prikupljen prodajom ukrasa doniran je udruzi DEBRA, čiji su osnivači roditelji djece-leptira – djece oboljele od teške i neizlječive bolesti osjetljive kože, bulozne epidermolize.

Todorčević je zajedno s još jednim korisnikom usluga Prihvatilišta svojevremeno ukrasio i pobjedničku jelku na humanitarnoj akciji. Uz jelku, ukrašenu na temu bajki, osmislili su i lik Orašar od papira, radeći u svojoj maloj stolarskoj radionici napravljenoj od ostave. Džeparac koji su za potrebe izrade jelke dobili od Ministarstva tada je iznosio svega 1.000 dinara.

Voditelj prihvatilišta za beskućnike Anđelka Barać potvrdila je za ” Blic ” da je Todorčević bio korisnik te ustanove dvije godine u dnevnom boravku.

“Prešao je i na trajan smještaj u Domu u Futog, ali ga je samovoljno napustio s jednom ženom koja je, također, živjela u našoj ustanovi. Oboje su bili alkoholičari, s tim da je on bio jako agresivan u takvom stanju. Iznajmili su stan u Novom Sadu, ali kada je ona umrla on je počeo da se smuca po ulicama. Zvali smo ga natrag u Dom, ali nije htio doći “, rekla je Baraćeva.

Dodala je da je Todorčević mogao raditi, da je radio kao stolar i imao mirovinu od 30.000

“Rođen je u Futogu gdje je nekada imao lijepo imanje, a otac je petero djece. Svi su odrasli ljudi, jedna kći mu živi u Beočinu, a druga djeca su u inozemstvu “, navela je ona.

(B92, Blic)

(4)

SRBIJA BANANA DRŽAVA: Kriminalac (12) spalio i ubio beskučnika i neće krivično odgovarati

| Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-