RADE ŠERBEDŽIJA UZBURKAO REGION! Priznao šta je po nacionalnosti!

Nedavno je proslavljeni glumac, Rade Šerbedžija, uzburkao Hrvatsku javnost, a pogotovo branitelje, zbog toga što su pojedini mediji loše ili zlonamerno preneli njegove reči.

 

Više hrvatskih braniteljskih udruženja i rodoljuba zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova zabranu nastupa Radetu Šerbedžiji na minimum pet godina „zbog ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti prouzrokovane revoltom branitelja i njihovih udruženja isprovociranih javnim nastupima Šerbedžije“.

Svaki put kada se hrvatskoj javnosti ne dopadnu izjave proslavljenog glumca, deo javnosti počne sa šikaniranjem i vređanjem Šerbedžije i naziva ga „četnikom“ i „Srbinom“.

Mnogo puta do sada Šerbedžiju su prozivali da ne sme da kaže šta je po nacionalnosti. On je u intervjuu za Večernje novosti govorio o svom koncertu u Beogradu, a između ostalog dotakao se teme nacionalnosti.

 

Imate li potrebu da na jednom mestu budete svoj na svome?

– Ja sam odavno svoj na svome. Kad jednom postaneš stranac nikada više ne možeš nazad. Rekao mi je veliki hrvatski pesnik Danijel Dragojević: „Uh, što ti zavidim, ti si ono što ja sanjam ceo život, da postanem stranac u vlastitoj zemlji“. Ima u tome nekakve lepote. To je donhuanizam, ne u smislu osvajanja žena, nego kao samoća, kao filozofska kategorija. Kada jednom to osetiš nekako ti postaje slatko, zavodljivo. I s druge strane, kad si stranac negde, na drugi način si građanin planete, mala je jedna zemlja. Prepoznajući to u sebi, osećam ljubav i posebno lokalni patriotizam prema mojoj nacionalnosti i poreklu. Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gde sam rođen. Jer, nisu me samo otac i majka napravili, napravile su me i ličke planine, onaj moj Velebit i Jadransko more koje volim ceo život. Napravili su me kao mladog čoveka zagrebačka akademija i teatar, isto kao i Beograd u koji sam dolazio, beležio prve uspehe i snimao filmove.

 

Građanin ste sveta, da li će rezultati izbora u Americi uticati na vašu karijeru?

– Ponovio bih ono što je rekao Slavoj Žižek, jedan od najvećih intelektualaca Evrope i sveta: „Grozan je ovaj Tramp, užasan je, ali više se bojim Hilari.“ Slažem se sa njim. Što se tiče moje karijere tamo, na mene ništa ne utiče. Tamo možeš otvoreno reći da si protiv predsednika Amerike i niko te neće staviti u zatvor zbog toga. To je jedna dobra stvar, ali ne znači mnogo. Ono što je grozno, kada govorimo o tim izborima, je to što više nema pravih lidera u svetu. Svet vode menadžmenti, velike korporacije i tajne službe, a predsednici zemalja više ne igraju glavnu ulogu. Zato ima toliko ratova i toliko siromaštva.

 

Bez čega od toga ne možete?

– Bez mora, apsolutno. More mi je najjače. Ja sam ribolovac. Satima mogu da sedim na čamcu i to mi je posebna strast.

 

Da li ste pecali u Beogradu, na onoj, pomalo skrivenoj savskoj obali sa privatnim splavovima?

– Jesam. Išao sam, družio se sa prijateljima. Naročito sa Pavlom Vuisićem, on je obožavao svoj splav.

(Večernje novosti, priredio Intermagazin)

(16242)

RADE ŠERBEDŽIJA UZBURKAO REGION! Priznao šta je po nacionalnosti!

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-