Nutricionista iz Londona otkriva 8 namirnica koje svi muškarci moraju da jedu, evo zbog čega…

Zaista ne možete pogriješiti ako se hranite zdravo, ali postoje određene namirnice na koje muškarci posebno treba da se fokusiraju ukoliko žele poboljšati svoje zdravlje.

 

 

Uvijek je pametno jesti mnogo organskog voća i povrća, bez obzira na spol, ali muškarci imaju različite potrebe kada su u pitanju određeni vitamini i minerali.

 

Kada uzmete u obzir činjenicu da jedan od šest muškaraca oboli od raka prostate u nekom trenutku svog života, jasna je potreba za upravljanjem faktorima načina života kao što je prehrana. Studija objavljena u časopisu Cancer Prevention Research je pokazala da prehrana s visokim postotkom vlakana može pomoći u kontroliranju napredovanja raka prostate.

 

Naravno, rak prostate je samo jedan od zdravstvenih problema s kojima se muškarci suočavaju. Što trebate jesti za optimalno zdravlje? Nutricionista Rob Hobson je nedavno istaknuo osam namirnica za koje smatra da su od presudnog značaja za prehranu muškaraca.

 

Losos

 

Ovo možda nije iznenađujuće, ali losos je na vrhu njegove liste. Ova super namirnica je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje se mogu dobiti samo kroz prehranu, i mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Također povećava razinu dobrog kolesterola i smanjuje upalu, koja je povezana s rakom. Druge masne ribe koje su dobar izbor za muškarce su haringa, tuna i sardine.

 

Školjke

 

Masne ribe nisu jedina vrsta riba na koje muškarci trebaju obratiti pozornost. Školjka je dobar izvor cinka, koji je esencijalan za muško reproduktivno zdravlje. Niska razina cinka je također povezan s gubitkom kose. Ostrige i gambori su dobri izvori cinka.

 

Brazilski orasi

 

Brazilski orah je zdrav za srce i također se preporuča, ali bi muškarci trebali potraže sirove sorte, i zadrže male obroke, kako bi iskoristili maksimalne zdravstvene koristi. Ovi orasi su bogati selenom, koji igra ulogu u broju spermija, pored toga što jača imunitet i štiti od slobodnih radikala.

 

Organski rajčica

 

Organski rajčica predstavlja još jednu važnu namirnicu za muškarce, zahvaljujući svom visokom sadržaju likopena. Ovo djeluje kao antioksidans, koji može pomoći u sprečavanju oštećenja uslijed bolesti koje izazivaju slobodni radikali, a također je povezan i sa zdravljem prostate.

 

Jaja

 

Hobson preporuča muškarcima da jedu više jaja, jer su ona izvor brojnih važnih vitamina i minerala. Njihov visok sadržaj proteina ih čini dobrim za mršavljenje, a on ističe da ona ne utječu na razinu kolesterola onoliko koliko su ljudi nekada vjerovali. Kuhana jaja su najbolj izbor za hranjivu užinu.

 

Organske crvene paprike

 

Crvene paprike su se također našle na listi zbog svog impresivnog sadržaja vitamina C; samo polovica jedne paprike će vam dati više od 200% preporučenog dnevnog unosa! Dok je vitamin C općenito dobar za vaše zdravlje, od posebnog je značaja za muškarce koji se nadaju da će postati očevi, jer sprečava spermije da cirkuliraju zajedno. Također pomaže da se očuva gustoća kostiju kod starijih muškaraca.

 

Zob

 

Zob može pomoći u održavanju ravnoteže vašeg šećera u krvi. On ima visok sadržaj vlakana, za koje se pokazalo da smanjuju rizik od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, dijabetesa i srčanih oboljenja. Ako niste ljubitelj tradicionalne zobene kaše, probajte dodati nešto ovasa u vaš smuti, ili u toping za vašu salatu.

 

Crveni grah

 

Još jedan dobar izvor vlakana je crveni grah. On vam može pomoći s probavom i učiniti da se osjećate sitim, što je korisno za kontrolu vaš kilaže. Na kraju krajeva, višak kilograma povećava rizik od raka prošli i može dovesti do problema s plodnošću.

 

Webtribune.rs

(249)

Nutricionista iz Londona otkriva 8 namirnica koje svi muškarci moraju da jedu, evo zbog čega…

About The Author
-