Knjige koje su trebale da budu spaljene ili uništene skrivene su u ovim tajnim bibliotekama

Zbog interesa pojedinaca ili jednostavno zahvaljujući zaljubljenicima u istinu, mnoge od knjiga koje je “trebalo” da budu spaljene ili uništene, zapravo su samo skrivene u tajnim knjižnicama diljem svijeta

 

 

Ljudska povijest obilježena je religijskim i političkim previranjima. U ovim burnim vremenima, snaga informacije i znanja bila je jednaka, ako ne i veća, od vojne sile, zbog čega su zajedno s neprijateljima, na pogrešnom kraju mača često završavale i knjige.

 

Ipak, zbog interesa pojedinaca ili jednostavno zahvaljujući zaljubljenicima u istinu, mnoge od knjiga koje je “trebalo” da budu spaljene ili uništene, zapravo su samo skrivene u tajnim knjižnicama diljem svijeta.

 

Newsweek.rs za vas izdvaja četiri najpoznatije “tajne knjižnice” koje su danas otvorene za znatiželjne oči:

 

KNJIŽNICA JAMA

 

Na rubu kineske pustinje Gobi, u mreži pećina Dunhuang, nalazi se jedan dio nazvan “Tisuću Budinih Špilja”. Ove pećine bile su zatvorene gotovo tisuću godina, sve dok 1900. taoistički redovnik Wang Juanlu nije pronašao tajna vrata koja su ga odvela do odaje ispunjene rukopisima iz 11. stoljeća.

 

Tadašnje kineske vlasti nisu bile osobito zainteresirane za otkriće, pa je do 1910. godine, kada je Pekingu palo na pamet da vidi o čemu se tu radi, u zemlji ostalo oko 20 posto prvobitne količine rukopisa.

 

Nitko nije siguran zašto su ovi rukopisi sakriveni, ali pretpostavlja se da je to učinjeno iz straha od invazije Karahanidskog Kanata.

 

VATIKANSKE ARHIVE

 

Jedna od najpoznatijih tajnih knjižnica na svijetu svakako je Vatikanska arhiva. Premda je tijekom posljednjih godina Sveta Stolica odobrila javno izlaganje velikog broja rukopisa, teorije zavjere vezane za vatikansku arhivu i dalje su široko rasprostranjene.

 

Na spisku artefakata za koje teoretičari zavjere vjeruju da su u vatikanskoj arhivi, nalaze se lubanje vanzemaljaca, Kristovo obiteljsko stablo, pa čak i vremenski stroj.

 

Kako bi stao na kraj ovakvim glasinama, Vatikan je odobrio pristup mnogim ekspertima i stručnjacima, ali su dokumenti od 1939. godine pa na dalje i dalje nedostupni javnosti, prije svega zbog kontroverzi oko razdoblja Pape Pija XII kojeg povijest pamti po nadimku “Hitlerov papa” .

 

KATARSKA GENIZA

 

Jedna kolekcija u Kairu, stoljećima je bila tajne, ne zato što je netko namjeravao je sakrije ili zato što su je čuvali naoružani gardisti, već zbog toga što do 19. stoljeća nitko na nju nije obraćao pažnju.

 

Unutar zida sinagoge Ben Ezra u Kairu, stajalo je 280.000 židovskih rukopisa, poznatih kao “Kairska geniza (geniza: privremeno skladište knjiga u sinagogi ili na hebrejskom groblju).

 

Rukopise je prvi primijetio rumunjski Židov Jakob Safir, koji ih je dalje opisao u svojoj knjizi i tako na njih privukao pozornost stručnjaka.

 

Kairska geniza omogućila nam je nevjerojatan uvid u život Židova u Egiptu od devetog do devetnaestog stoljeća i razbila mnoge predrasude o ukorijenjenom antisemitizmu drevnih društava.

 

Foto: Wikipedia, Solomon Šehter ispituje rukopise pronađene u Kairskoj genizi (lijevo) i fragment rukopisa (desno)

 

SVEUČILIŠTE LEJDEN

 

Erik Kvakel, nizozemski povjesničar specijaliziran za srednjovjekovne knjige, opisao je kako su 2013. godine njegovi studenti na Sveučilištu Lejden pronapli 132 bilješke, pisma i računa s neidentificiranog dvora u području Rajne.

 

Spisi su od 1577. godine stajali skriveni povezani u pergamentu.

 

Premda nemaju nikakvu umjetničku vrijednost, dokumenti ovog tipa daju rijedak uvid u svakodnevni život srednjovjekovnog društva i kao takvi su izuzetno vrijedni.

 

(Kurir)

(192)

Knjige koje su trebale da budu spaljene ili uništene skrivene su u ovim tajnim bibliotekama

| Da se ne zaboravi, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-