ITALIJANSKI MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA: “Ubijen je najtraženiji terorista u Evropi!”

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti potvrdio je da je u Milanu u petak ujutro ubijen Anis Amri, osumnjičeni za napad u Berlinu.

 

”Policajac je završio u bolnici zbog povreda. Osumnjičeni je ubijen, bez sumnje se radi o Amriju. Razgovarao sam s ranjenim policajcem i izrazio mu zahvalnost. Radi se o vanrednoj i hrabroj osobi. Zahvalio sam mu na profesionalnosti. Važno je da smo ovako reagovali pokazali smo građanima da se mogu osjećati sigurnima. Zahvaljujem se i šefu policije”, rekao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti.

 

Podsjetimo, Amri je jutros ubijen u Milanu, tokom rutinske saobraćajne kontrole upucao je policajca i ranio ga u rame. Potom je policajac ubio Tunižanina.

 

Amrija su u tri ujutro zaustavila dvojica talijanskih policajca u blizini željezničke postaje na Piazzi I Maggio u četvrti Sesto San Giovanno tijekom rutinske provjere, ali on je izvukao pištolj, uzviknuo ‘Alahu Akbar’ i hicem u rame ranio policajca koji ga je zatražio osobne dokumente. Policijski službenik Christian Movio, koji radi tek 9 mjeseci, nakon toga je na licu mjesta ubio osumnjičenog terorista. Ranjeni policajac je pak prebačen u bolnicu gdje se dobro oporavlja i izvan je životne opasnosti.

 

Nakon usporede otisaka prstiju vlasti su nedvojbeno utvrdile da je ubijeni muškarac Anis Amri. Kod Amrija je navodno u džepu pronađena karta za voz iz Francuske.

 

Minniti je također pohvalio policajce koji su likvidirali Amrija:

 

– Bio je najtraženiji čovjek u Europi i mi smo ga odmah identificirali i likvidirali. To znači da naše sigurnosne službe jako dobro rade svoj posao – rekao je ministar.

 

Podsjetimo, za vozačem kamiona osumnjičenim za teroristički napad na božićnom sajmu u Berlinu pri čemu je poginulo 12 ljudi, a ranjeno je 48, tragalo se već četiri dana, a danas ujutro njemački mediji pisali su o tome kako je napadač navodno viđen u danskom Aalborgu, no ta je informacija očito bila netačna.

 

Amri je i prije imao veze s Italijom. Naime, došao je tamo u 2011. brodom, zajedno s deset tisuća drugih Tunižana, te je proveo tri i pol godine u šest različitih zatvora na Siciliji, među ostalim i zbog izazivanja požara u izbjegličkom centru te prijetnji.

(7)

ITALIJANSKI MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA: “Ubijen je najtraženiji terorista u Evropi!”

| Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-