GALIJAŠEVIĆ IDE DALJE: Gdje god vidite Al Kaidu i Nusra front, tu su i Bošnjaci…

Polemika između hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i bosanskog ministra sigurnosti Dragana Mektića o broju potencijalnih džihadista koji bi se mogli vratiti u BiH i Europu, za stručnjaka za sigurnost Dževada Galijaševića je dokaz da su oboje na “istoj strani krivotvorenja činjenica”.

 

Hrvatska ima odlične podatke o džihadistima koji su stizali u BiH, o njihovom boravku na teritoriji BiH, iu proteklom ratu i danas. Ako Kolinda htjela razjasniti ta pitanja, mogla je otvoriti arhivu i pokaže tu dokumentaciju. Što se tiče Mektića, on umanjuje značaj jer on je osoba pod kontrolom Bakira Izetbegovića i cjelokupni njegov pledoaje o sigurnosti je, u stvari, marginaliziranje terorizma kao prijetnje – kaže Galijašević za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, iz BiH na ratištima Iraka, Sirije, Afganistana i Jemena trenutno boravi više od 360 ljudi. U izvještajima NATO-a, koji su “uglavnom bili blagonakloni”, evidentirano je da više od 360 boraca iz BiH ratuje u inozemstvu. Galijašević dodaje da Mektić uporno spominje brojku od 115 ljudi, dok u knjizi političke savjetnice zapovjednika EUFOR-a u BiH Leslie Si lejbl “Islamizam i terorizam”, navodi se brojka od 320 ljudi. Ista brojka navodi se iu izvješću Međunarodne krizne skupine.

– U BiH može vratiti blizu 400 državljana s ratišta jer ih je oko 360 po imenima i prezimenima evidentirano da ratuje na ovih nekoliko ratišta. Podsjetit da je ova mreža napravljena od afganistanskih veterana i tzv. mudžahedinske šure i Al Kaide. Gdje god vidite Al Kaidu, Nusra front i slične formacije, znajte da Bošnjaci isključivo sudjeluju u tim jedinicama. Imamo i petnaestak boraca u jednoj pridružnoj jedinici Islamske države “Džejsi el fatah”, ali se zbog sličnosti imena s drugima, često brka ta jedna formacija koju jedan Bošnjak Bajro Ikanović odveo u Islamsku državu – dodaje Galijašević.

Prema njegovim riječima, za petnaestorici boraca te jedinice raspisano je 14 Interpolovih tjeralica, dok za ostalih 350 džihadista iz BiH nije raspisana nijedna, “čak ni za njihovim zapovjednikom Ismetom Imamovićem”.

– Hoću reći da su podaci koji se iznose dio nekih propagandnih manevara i sa jedne i sa druge strane. Kolinda Grabar-Kitarović ima izvještaje EUFOR-a u BiH i to su prilično vjerodostojni izvještaji zapadnih obavještajnih službi koje čuvaju mir u BiH. Međutim, očito je njoj zabranjeno da se pozove na te podatke i očito je intencija na Zapadu da se broj džihadista iz BiH umanji jer Nusra front Amerikanci i Nijemci žele laganom tranzicijom dovesti do neke umjerene oporbe, a ne do terorističke naoružane organizacije koja je pridruženi član Al Kaide – ocjenjuje Galijašević.

Komentirajući pisanje jednog medija da se Bakir Izetbegović našao pod mjerama američkih obavještajnih službi zbog veza s “Muslimanskim bratstvom”, Galijašević je rekao da se lider SDA neće naći pod lupom obavještajnih službi dok god se ne promijeni ambijent i dok Obamina administracija, “najveći masovni ubojica današnjice “, ne ode s vlasti. Prema njegovim riječima, medij koji je objavio vijest o Izetbegovićevim vezama sa “Muslimanskim bratstvom” zakasnio je 50 godina.

– To su obiteljske veze. Njegov otac Alija Izetbegović i Bakirova rođena sestra Sabina su svojevremeno prevodili knjige “Dileme islama” Muhameda Kudba, rođenog brata Seida Kudba, poznatog teoretičara i pripadnika “Muslimanskog bratstva” iz Egipta. Oni su ovdje doveli Imada el Misrija, glavnog pripadnika “Muslimanskog bratstva” odgovornog za teroristički napad u Luksoru, kad je ubijeno 80 zapadnih turista, i ta osoba je odležala devet godina u zatvorima Egipta, ali je imala bosansko državljanstvo i boravi u BiH. Oni su doveli i predstavnike i važne funkcionere Muslimanskog bratstva Sirije – kaže Galijašević.

On dodaje da je cjelokupni koncept “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića izveden iz teorije ideologa “Muslimanskog bratstva” Seida Kudba, koji je strijeljan u Egiptu zbog atentata na Anwara el Sadata.

– Ja se nadam da će Bakir Izetbegović zaista biti pod nadzorom američkih službi, ne samo zbog veza s “Muslimanskim bratstvom” nego i zbog veza s mnogim drugim terorističkim i radikalnim skupinama koje iu ovom momentu ratuju po Siriji, kao i zbog načina na koji on komunicira, ne samo s Jusufom Ardavijem, koji je jedan matori, već izlapeli radikal i fanatik, nego i sa drugim ljudima iz drugih država koji ništa drugo ne rade nego unose kaos i razaranja i podržavaju terorizam ili ga i sami provode kao političku i vojnu mjeru – zaključio je Galijašević.

(934)

GALIJAŠEVIĆ IDE DALJE: Gdje god vidite Al Kaidu i Nusra front, tu su i Bošnjaci…

| Geopolitičke analize, Slider, Vijesti |
About The Author
-