EVROPI PRIJETI KRVAVI BOŽIĆ: Svi u pripravnosti, očekuje se veliki teror, narod u strahu!

Nakon niza terorističkih napada u Europi, strahuje se da će tijekom katoličkog Božića uslijediti još krvooprolića.

 

Reforma je pokrenuta nakon napada u Parizu prošle godine, a stroži propisi treba spriječiti terorističke i kriminalne organizacije da dođu do oružja. U tom cilju biće uvedeno i obilježavanje osnovnih komponenti oružja. Prema predloženim izmjenama propisa iz 1991, građani više neće moći posjeduju neke vrste poluautomatskog oružja.

Prema riječima slovačkog ministra unutarnjih poslova Roberta Kalinjak, čija zemlja predsjedava EU, dogovor je bio nužan nakon niza terorističkih napada u Europi kako bi se uklonili nedostaci sadašnjih europskih zakona o vatrenom naoružanju.

– Ovaj dogovor osigurava jaču kontrolu, što će pomoći u sprečavanju terorista i kriminalnih organizacija da se domognu vatrenog naoružanja – dodao je Kalinjak.

Taj privremeni dogovor treba biti potvrđen na sjednici EP i Vijeća EU.

Nova pravila uključuju zabranu poluatomatskog oružja za civilnu uporabu, mada ne u mjeri u kojoj je to predložila Europska komisija, koja je tražila potpunu zabranu najopasnijeg poluutomatskog oružja, među kojima je i “kalašnjikov”. Tom prijedlogu EK, koji je došao nakon terorističkih napada u Parizu prošle godine, jako se protivila industrija, navodeći da će time biti oštećeni oni koji nemaju zle namjere.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker je rekao da se EK borila za ambiciozan dogovor kako bi se smanjila opasnost od pucnjave po školama, ljetnim kampovima ili od terorističkih napada koji se izvode zakonski pribavljenim oružjem.

– Mi smo željeli još jaču kontrolu, ali uvjeren sam i da ovaj dogovor predstavlja prekretnicu u kontrolu naoružanja u EU – rekao je on.

Zbog napada u Berlinu tijekom božićnog vašara u ponedjeljak navečer, kada je stradalo 12 ljudi, ulice ispred Buckinghamske palače bit će od danas zatvorene tijekom smjene stražara.
Al Nusra front objavio pismo na internetu i preuzeo odgovornost za ubojstvo ruskog veleposlanika

Policija je navela da je ta mjera nužna zbog toga što ta lokacija privlači veliki broj posjetitelja, prenosi AFP. Zatvaranje ulica je bilo svakako planirano, ali su te mjere uvedene ranije zbog napada u Berlinu.

– Uz zatvaranje ulica, biće i dodatnih sigurnosnih mjera kako bi se osigurala sigurnost stražara – naveli su.

Policija je dodala i da razmatraju još neke sigurnosne mjere, jer je procijenjeno da je vrlo moguće da dođe do terorističkog napada.

Moskovska policija je najavila je danas da će koristiti kamione da bi blokirala dijelove grada u kojima se odvijaju blagdanska javna okupljanja i time ih zaštitila od terorističkih napada, poput onog u Berlinu.

– Teški kamioni će biti upotrijebljeni da bi se zaustavio promet na glavnim raskrsnicama koje vode ka mjestima javnih okupljanja – izjavio je šef moskovske policije Viktor Kovaljenko.

On je dodao da su u moskovskoj policiji “vidjeli što se događa u svijetu” i da se kamioni koriste za napade, prenio je AFP.

Nema sumnje da će ovaj Božić biti najnapetiji zbog straha od mogućeg terorističkog napada. Sve države Europe ubrzano rade na pojačavanju sigurnosti na javnim mjestima, a pojedini stručnjaci najavljuju da će doći do još napada.

(Telegraf.rs)

(3)

EVROPI PRIJETI KRVAVI BOŽIĆ: Svi u pripravnosti, očekuje se veliki teror, narod u strahu!

| Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-