GALIJAŠEVIĆ: Pomoć Turske Izetbegoviću je završena, Erdoganu će SAD smjestiti sledeći puč

Stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević smatra da bi lider SDA Bakir Izetbegović mogao biti prva žrtva neizbježnog američkog obračuna sa predsjednnikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, ako ne shvati izmijenjenu Erdoganovu poziciju i nastavi ga podržava u destruktivnom pohodu na američke interese, organizacije i ljude.

 

Galijašević smatra da će Amerikanci “ušutkati” Izetbegovića ukoliko ne napusti Erdogana.

“Erdogan više neće moći realizirati nijedan politički, niti ekonomski cilj preko Bakira Izetbegovića, a razgranati ekonomski interesi Turske u BiH i Srbiji biće predmet teških opstrukcija i pritisaka kakve samo Amerikanci izvode kao specijalne operacije”, rekao je Galijašević za portal “Poligraf njuz” .

Odgovarajući na pitanje da li je moguć ponovni puč u Turskoj i kakve bi posljedice to imalo po BiH i Srbiju, Galijašević je naveo da je Erdogan svjestan da će američke tajne službe nastojati ga uklone s vlasti, zbog čega se on obračunava i najavljuje promjenu vanjskopolitičke strategije turske države.

Galijašević očekuje da će se dugoročno gledano Erdogan baviti očuvanjem svoje vlasti i vlastitog života i da će vrlo malo vremena imati za destruktivne geopolitičke igre na Balkanu, posebno u BiH i Srbiji.

“Njegova jedina politička karta i trojanski konj na Balkanu je Bakir Izetbegović, ali mu korištenje te karte više neće dozvoliti ni Amerikanci, ni Nijemci. Erdogan odlazi s Balkana, a time i Izetbegović dobiva rok političke uporabe i jasnu političku agendu koje se mora držati “, ocijenio je Galijašević.

Galijašević je rekao i da je BiH najveća vojno-politička tvrđava Al Qaide i “Islamske države”, najvažnija teroristička baza na europskom kontinentu, te naveo da u BiH postoje 64 teroristička kampa za konstantne vojne i vjerske obuke posredstvom kojih se regrutiraju mladi za odlaske na stranica ratišta i izvođenje terorističkih akcija u regiji i na kontinentu.

“Posredstvom ovih kampova, kao i više od 1.000 nevladinih organizacija, potpuno neometano vrši se pranje novca za financiranje terorističkih aktivnosti”, naveo je Galijašević.

On je rekao da BiH, iako predstavlja terorističku bazu u srcu Europe, ni do sada nisu zaobilazile terorističke akcije, pa je od završetka proteklog rata bilo najmanje 27 takvih akcija na prostorima gdje žive Hrvati i Srbi, najviše u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

Galijašević je podsjetio na auto-bombu u Mostaru i ubojstva 19 povratnika u srednjoj Bosni, policajca Ante Veljan, ubojstva cijele obitelji Anđelić na Božić, terorističkog napada na Tržni centar Fis.

“Ali, ubijali su islamisti policajca u Zvorniku, vojnike u Sarajevu od kojih je jedan Srbin, a drugi Bošnjak. Istina, u Bugojnu je ubijen Bošnjak policajac, au pucnjavi na američku Ambasadu u Sarajevu ranjen je Bošnjak, ali očito da planiranje, organiziranje i izbor meta u terorističkim akcijama u BiH uvažava okolnost da se samo u iznimnim slučajevima ubijaju Bošnjaci, da bi se sačuvao razinu političke i vjerske potpore koju nesumnjivo terorističke organizacije u BiH imaju “, ocijenio je Galijašević.

Kada je riječ o nedavnom napadu u Münchenu Galijašević smatra da način izvođenja ove terorističke akcije ne ostavlja mjesto sumnji, te ocjenjuje da je ona rezultat djelovanja islamističkih organizacija i nema nikakve dodirne točke s Andersom Breivik.

“Prije svega, ova akcija je izvedena nekoliko dana poslije terorističkog napada Afganistanca, povratnika – sjekirom u Frankfurtu. Drugo, ekstremne nacionalističke organizacije na zapadu ni ideološki, niti organizaciono ne prihvaćaju samoubilačke akcije poslije kojih se vrši samoubojstvo “, pojašnjava Galijašević.

On je rekao da njemački kacelar Angela Merkel u maniri ostalih zapadnih vlada širi lažnu iluziju sigurnosti među građanima Njemačke i time dodatno riskira njihovu sigurnost.

Galijašević smatra da Merkel ne govori istinu njemačkoj naciji jer je svjesna kraha vlastite politike u odnosu prema islamskim ekstremistima i vrlo štetnog djelovanja na Balkanu, posebno u BiH, gdje je njena politika bila podrška islamističkoj političkoj strukturi u Sarajevu poznata kao “britansko-njemačka inicijativa” i podrška neradu i odsutnosti bilo kakve akcije protiv terorističkih skupina, organizacija i vojnih kampova u BiH.

(Srna)

(3100)

GALIJAŠEVIĆ: Pomoć Turske Izetbegoviću je završena, Erdoganu će SAD smjestiti sledeći puč

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-