Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi kantonalnog tužitelja Merisa Ćate jučer je u Općinskom sudu u Sarajevu počelo suđenje A. M. (1967) iz Sarajeva, optuženom za protivzakonito posredovanje, odnosno da je u dva navrata obećavao da će Arminu I. srediti posao vozača i za tu uslugu tražio i uzeo novac, a koji je kod njega u drugom slučaju i nađen.

Optuženi uhapšen u septembru prošle godine

Posredovanje

Prema navodima optužnice koju je tužilac jučer pročitao, optuženi je od 7. marta do 12. maja prošle godine, koristeći poznanstva sa uticajnim zaposlenicima Kliničkog centra Sarajevo stečena kroz dugogodišnje radno iskustvo, u više navrata ostvario telefonske kontakte i sastao se sa Hikmetom Z, zaposlenom na mjestu kurira u istoj zdravstvenoj ustanovi, te dogovorio posredovanje u zapošljavanju njenog sina Armina I. u KCUS. Obećao je da će preko njemu poznate osobe za 8.000 KM “srediti” posao vozača za Armina I. od 12. maja, a nakon čega je od Hikmete Z. 24. marta uzeo 4.000 eura, navodi se u optužnici. Ponudio joj je i mogućnost da novac ostane kod njega za slučaj da se u međuvremenu pojavi prilika za posao, uz obrazloženje da nije uspio zaposliti njenog sina zbog problema u Kliničkom centru.

Potom je od 16. do 25. septembra 2014. ponovo u više navrata sa svog telefonskog broja kontaktirao Hikmetu Z. i sastao se sa njom, kazavši joj da je u kontaktu sa osobom iz KCUS-a, koja će, kako stoji u optužnici, preduzeti službenu radnju koja se ne bi smjela učiniti, te zaposliti Armina I. na upražnjenom mjestu vozača. Kazao joj je i da pripremi 10.000 KM, te najdalje do kraja radnog dana 25. septembra preda mu 5.000 KM, a drugu polovinu iznosa po prijemu sina u radni odnos, što je Hikmeta Z. prihvatila. Nakon toga, policija je 25. septembra privela optuženog, koji je zatečen ispred benzinske pumpe na Breki u blizini KCUS-a, u trenutku kada je Hikmeti Z. saopštio da je uticao kod nepoznate osobe radi zapošljavanja njenog sina, te brojao označene novčanice (ukupno 2.000 KM), koje je izvadio iz koverte koju mu je ona predala.

Dokazi

– U toku postupka će biti saslušano sedam svjedoka, a bit će izvedeni i drugi materijalni dokazi čije će izvođenje uvjeriti sud da je optuženi počinio krivično djelo kako je navedeno u optužnici i koji će omogućiti sudu da donese presudu kojom će optuženog proglasiti krivim i kazniti ga po zakonu, naveo je tužilac.

S druge strane odbrana, koju zastupa advokatica Mirsada Beganović – Žutić, neće izvoditi dokaze, već će to učiniti nakon izvođenja dokaza optužbe. Predviđena kazna za navedeno djelo kreće se od jedne do deset godina zatvora. Sudinica Merima Kurtović – Bilić naredni pretres je zakazala za 25. mart.

Samo inicijali

Iako je do sada u nekoliko navrata u medijima objavljivano ime i prezime optuženog, postupajuća sutkinja u ovom predmetu je na zahtjev advokatice donijela rješenje da se ime i prezime, kao ni fotografija optuženog, ne objavljuju u medijima.

 

Oslobodjenje/Kokodix.com

(5)

Počelo suđenje fizioterapeutu Kliničkog centra Sarajevo: Za posao vozača 10 hiljada KM

| Nekategorisano |
About The Author
-